Ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης στο eviathema.gr: “Ευελπιστώ να είμαι ένας χρήσιμος στρατιώτης για την παράταξη, πόσο μάλλον σε μια εποχή που φαίνεται πως έχουμε περίσσεια στρατηγών”

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι Έλληνας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πολιτικός. Τον Απρίλιο του 2018, ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΚΙΝΑΛ

Σε μια συνέντευξη Εφ’ όλης τη ύλης στον Δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαρσάκη και το eviathema.gr ο 30χρονος Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλά για τα επίκαιρα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τις θέσεις του κόμματος και άλλα πολλά…

Σωτήρης Μπαρσάκης: Ποια είναι η θέση του ΚΙΝΑΛ για την υγειονομική κρίση που  έχει αλλάξει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο; Τι πρέπει να γίνει; Πως αντιδρούμε και πως πρέπει να οργανωθούμε ως χώρα;;;

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Το πρώτο πράγμα από το οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε είναι μια ευρεία κοινωνική συμφωνία, που αφορά το στόχο της διαχείρισης της κρίσης. Και ο αυτονόητος στόχος πρέπει να είναι πρωτίστως η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Ακριβώς με αυτήν την αντίληψη διαχειριστήκαμε και ακόμα διαχειριζόμαστε την κρίση, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας. Ως χώρος, αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας, ως εκείνου που δεν δίνει λευκή επιταγή, αλλά παράλληλα δεν παρασύρεται και από λαϊκίστικη ρητορική απλά και μόνο για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

Αναδεικνύουμε λάθη και παραλείψεις πάντα με τρόπο που θα παρουσιάζει τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις και αντιπροτάσεις, ως λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι η ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ένας καλύτερος σχεδιασμός των τεστ για την αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα, η στήριξη στην πράξη των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν τη μάχη από την πρώτη στιγμή, η πρόληψη και ο σχεδιασμός σε κρίσιμους τομείς για τη διασπορά του ιού όπως τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς, η εντατική και διαφανής διαδικασία εμβολιασμού και γενναία μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας που τόσο έχει πληγεί.

MANOLIS XRISTODOULAKIS3

Σωτήρης Μπαρσάκης: Ως Γραμματέας του κινήματος είστε ικανοποιημένος από την πολιτική του παρουσία, την παραγωγή πολιτικής και την κατάθεση προτάσεων ως ελάσσονος αντιπολίτευσης;; Πιστεύετε ότι το ΚΙΝΑΛ σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή;

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Όταν το πρώτο δίμηνο της πανδημίας καταθέσαμε πάνω από 150 προτάσεις και παρεμβάσεις κοινοβουλευτικά και κομματικά, όταν τον Μάιο παρουσιάσαμε το αναλυτικό μας «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα» για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, όταν τον Σεπτέμβριο παρουσιάσαμε το σχέδιο μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ αλλά και τη δική μας πρόταση για το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, και όταν καθημερινά δίνουμε τη μάχη να είμαστε χρήσιμοι γι’ αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, μπορώ να πω με σιγουριά, πως επιτελούμε επιτυχημένα το ρόλο που έχουμε επιλέξει στο πολιτικό μας σύστημα.

Φυσικά και πάντα υπάρχουν περιθώρια για να γίνεις «καθοριστικός». Και το βασικό είναι εκτός από το να αποτελείς επί της ουσίας την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, να το κατορθώσεις και σε επίπεδο πολιτικών, κοινωνικών αλλά και εκλογικών συσχετισμών. Αυτό ακριβώς είναι το επόμενο μας βήμα.

Σωτήρης Μπαρσάκης: Ποια η θέση του κόμματος σας για τα Ελληνοτουρκικά; Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης; Τί προτείνετε;;

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Η παράταξη μας αντιλαμβάνεται με αίσθημα πατριωτισμού και ευθύνης τα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα. Όμως, όπως διεκδικούμε την εθνική συνεννόηση και τις ευρύτερες συναινέσεις για τα ζητήματα αυτά, έτσι αντίστοιχα και δε δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν για να τα διαχειριστεί. Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, η ελληνική στρατηγική για τα εθνικά μας θέματα πρέπει να φύγει από τη λογική του διαρκούς κατευνασμού.

Και φυσικά, είναι προφανές πως οι κόκκινες γραμμές της χώρας μας, πρέπει να οριοθετηθούν με σαφήνεια και αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και για να είναι αυτό ουσιαστικό, πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είμαστε διατεθειμένοι να τις υπερασπιστούμε με κάθε κόστος, αντί να τις χρωματίζουμε ρητορικά, πότε ροζ και πότε άσπρες.

Ως επιστέγασμα στη διαχείριση αυτή, αναμφισβήτητα, πρέπει να προστεθεί η αποτελεσματική εξωτερίκευση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Επιτέλους, κυρώσεις για μία πολιτική ηγεσία που δε σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δε γίνεται άλλο με «χαϊδέματα» και φραστικές καταδίκες.

MANOLIS XRISTODOULAKIS2

Σωτήρης Μπαρσάκης: Σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας που βλέπετε την θέση του ΚΙΝΑΛ; Σε μια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ η με τη Νέα Δημοκρατία;; Και γιατί.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Το μοναδικό κριτήριο για εμάς για οποιοδήποτε πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας είναι το μείγμα πολιτικής. Αν αυτό ανταποκρίνεται στο δικό μας πλαίσιο προοδευτικών αρχών και αντιλήψεων, τότε μπορούμε πολιτικά να το υπηρετήσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού.

Και αυτό φυσικά έχει ως βασική προϋπόθεση τη συντριπτική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να μπορεί η δική μας ατζέντα να είναι η βάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Διαφορετικά, δεν πρόκειται να γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός απλά και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί.

Σωτήρης Μπαρσάκης: Λένε ότι η πλειονότητα των νέων σήμερα δεν είναι βαθιά πολιτικοποιημένοι… Σίγουρα δεν είναι όπως οι νέοι της δεκαετίας του 70 ή του 80.Ενστερνίζεσται αυτή την άποψη;

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Σίγουρα μιλάμε για δύο πολύ διαφορετικές εποχές. Αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ως σημείο διαφοροποίησης δεν είναι τόσο ο βαθμός πολιτικοποίησης της εκάστοτε νέας γενιάς, αλλά πολύ περισσότερο ο βαθμός τον οποίο οι νέοι της κάθε εποχής θεωρούν ότι έχουν το περιθώριο στην πράξη να αλλάξουν τη ζωή και το μέλλον τους.

Και είναι γεγονός, ότι η σημερινή δομή του πολιτικού συστήματος αλλά και των ευρύτερων δομών όπου εντάσσεται η χώρα μας, καθώς και το πλαίσιο των γεωπολιτικών και οικονομικών της εξαρτήσεων, συγκυριακά, μειώνουν κατά πολύ το περιθώριο αυτό στη σημερινή εποχή.

Όμως αντίστοιχα, είμαι της άποψης ότι η δική μας γενιά, που βίωσε στην πιο παραγωγική της ηλικία τη βιαιότητα της οικονομικής κρίσης, οφείλει να κάνει για τον εαυτό της μια πολύ απλή παραδοχή: ότι ή θα βάλουμε όλοι μας το μικρό μας λιθαράκι για να αποτελέσουμε μέρος της αλλαγής που θέλουμε να δούμε στη ζωή μας, ή θα αφήσουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς.

MANOLIS XRISTODOULAKIS4

Σωτήρης Μπαρσάκης: Ποια είναι τα σχέδια και οι φιλοδοξίες του Μανώλη Χριστοδουλάκη στο χώρο της πολιτικής; Είστε ένας φέρελπις νέος, επιστήμονας σε μια θέση δύσκολη και απαιτητική… Είναι βαρύ το αξίωμα του Γραμματέα ενός κόμματος με τέτοια ιστορία… Είναι μια θέση ευθύνης με προοπτικές ή μια ηλεκτρική καρέκλα;

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Είναι και τα δύο. Και είναι στο χέρι σου το αν σε βάθος χρόνου, κοιτάζοντας πίσω θα μπορείς να πεις ότι συνεισέφερες και εσύ με αίσθημα ευθύνης στα κοινά και τον πολιτικό σου χώρο, ή απλά έπιανες λίγο χώρο σε ένα γραφείο στη Χ. Τρικούπη.

Η προοπτική του καθενός, πηγάζει και αντλεί δύναμη από την κοινωνική του νομιμοποίηση. Αλλιώς είναι πρόσκαιρη και παροδική. Προσωπικά ευελπιστώ, να είμαι ένας χρήσιμος στρατιώτης για την παράταξη, πόσο μάλλον σε μια εποχή που φαίνεται πως έχουμε περίσσεια στρατηγών.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Τραγελαφικές εικόνες στο Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας – Δίπλα στην μαιευτική κλινική η νέα πτέρυγα Covid 19 – Δείτε πως χώρισαν τις εισόδους [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

ΘΡΙΛΕΡ στην Χαλκίδα: Πτώμα βρέθηκε κρεμασμένο σε απόμερο μέρος στην Δροσιά

Χαλκίδα Ευβοίας: Κλέφτες άνοιξαν και πήραν ότι βρήκαν σε 3 καταστήματα γνωστού επιχειρηματία – Βίντεο ντοκουμέντο την ώρα της ληστείας [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Κάρυστος: 40χρονη έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης – Τουλάχιστον 100.000 ευρώ η λεία των απατεώνων

Σοβαρό τροχαίο στην Δροσιά Χαλκίδας – Τραυματισμένος ο ένας οδηγός

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο