in

Συνέντευξη Δημήτρη Αναγνωστάκη στο Σωτήρη Μπαρσάκη

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαρσάκη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Αναγνωστάκης

Σωτήρης Μπαρσάκης: Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ποιο είναι το όραμά σας για την Στερεά;

Έθεσα υποψηφιότητα για να προσφέρω στον τόπο μου. Διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία και γνώση της Αυτοδιοίκησης, αποδέχτηκα την πρόσκληση φίλων να διεκδικήσουμε την Περιφέρεια Στερεάς, για να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη Μεταμνημονιακή εποχή.

Το όραμά μας, είναι να μετατρέψουμε την περιφέρειά μας, σε Περιφέρεια ΥΠΕΡΟΧΗΣ.

Το λέμε στον τίτλο μας :  ΣΤΕΡΕΑ περιφέρεια  ΥΠΕΡΟΧΗΣ. 

Το σύνθημά μας, για μια ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ μέσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των Περιφερειών είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Θέλουμε να φτιάξουμε μια περιφέρεια ισόρροπης ανάπτυξηςμε περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους.

Μια περιφέρεια με Δημοκρατικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, με Δημοκρατικό προγραμματισμό.

Θέλουμε το κράτος να περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο, στις  κεντρικές, εθνικές υποθέσεις:  Άμυνα, Παιδεία, Υγεία.

Η Ελλάδα των Περιφερειών είναι η προοπτική μας, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της γραφειοκρατικής και συγκεντρωτικής Δομής του Kράτους.

Για να μπορέσει να σταθεί η περιφέρειά μας σε αυτό το ρόλο, χρειάζεται Κοινωνική Συνοχή, Ισόρροπη ανάπτυξη, Παραγωγή πλούτου, Απασχόληση.

Σωτήρης Μπαρσάκης: Η Εύβοια, ο νομός μας, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, αλλά κανένας έως σήμερα δεν το έχει αντιμετωπίσει έτσι. Εσείς πώς θα κινηθείτε σε σχέση μ αυτό και ποια έργα θα προσπαθήσετε να υλοποιήσετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι προτεραιότητες που  καταθέτω και δεσμεύομαι να υλοποιήσω στην Εύβοια είναι

 • Οι Οδικοί άξονες Βόρεια – Νότια Εύβοια, Κύμη-Αλιβέρι, Χαλκίδα-ΠΑΘΕ-Δελφοί-Πάτρα
 • Ανάπτυξη Δικτύου Φυσικού Αερίου στις πόλεις της Εύβοιας
 • Προγράμματα Απασχόλησης στις Βιομηχανικές Περιοχές
 • Ενίσχυση Επιχειρήσεων μέσω ΠΕΠ, ΠΑΑ, Επενδυτικού Νόμου.
 • Αξιοποίηση Λιμανιών-Σύνδεση Εύβοιας με Κυκλάδες
 • Πράσινο Ενεργειακό Κέντρο στο Αλιβέρι
 • Εύβοια & Σκύρος : Τόποι Τουριστικού Προορισμού, Πρόγραμμα Προβολής της Εύβοιας
 • Αξιοποίηση Πολιτιστικών Πόρων Ερέτριας, Αυλίδας κ.α.
 • Στήριξη Θεματικού Τουρισμού (Θρησκευτικός, Ιαματικός, Καταδυτικός, Γαστρονομικός κ.α.)
 • Περιβαλλοντική Προστασία του Ευβοϊκού
 • Χαρακτηρισμός της Καρυστίας ως κορεσμένης ζώνης ΑΠΕ
 • Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στα Δημόσια Κτίρια, Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολείων,
 • Προγράμματα Αστικής Ανάπλασης των Δήμων
 • Ανάδειξη Προϊόντων ΠΟΠ & ΠΓΕ

Σωτήρης Μπαρσάκης: Τι θα κάνετε ώστε να μην δούμε παρόμοιες εικόνες όπως αυτές φέτος στο Μαντούδι και τι θα γίνει με την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εκεί;

Δημήτρης Αναγνωστάκης: Κοιτάξτε τα Πλημμυρικά φαινόμενα χρήσουν πλέον ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας από την πολιτεία. Με τις άσχημες καιρικές συνθήκες καταστρέφεται το παραγωγικό δυναμικό μιας περιοχής, οι Υποδομές που χρειάστηκαν κόπος και πόροι για να φτιαχτούν.

Η ΕΕ έχει ιδιαίτερο πρόγραμμα για τις Φυσικές καταστροφές.

Εμείς θα κινηθούμε οργανωμένα και σχεδιασμένα, οργανώνοντας όλο το σύστημα της πολιτικής προστασίας.

 

Σωτήρης Μπαρσάκης: Θέλετε να μας πείτε τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας σε σχέση με την Κωπαΐδα;

Δημήτρης Αναγνωστάκης: Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δύο Πρωτοβουλίες  Πολιτικής.

Η πρώτη : Θα εκπονήσουμε  Αναπτυξιακό Πρόγραμμα- Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ).

Το Πρόγραμμα  αυτό θα περιλαμβάνει, Τεχνικές Υποδομές, Έγγειες Βελτιώσεις, Συστήματα Διαχείρισης νερών, Δράσεις Μεταποίησης/Εμπορίας Αγροτικών προϊόντων, Προστασία φυσικών πόρων,  Επιστημονική Έρευνα, Συνεργασία των μεγάλων Επιχειρήσεων με τους  παραγωγούς, Δίκτυα Εμπορίας προϊόντων κ.λπ.

Η Δεύτερη : Θα Δημιουργήσουμε τον Νέο Οργανισμό Κωπαΐδας (Αναπτυξιακός Φορέας).

Η δημιουργία του Νέου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΩΠΑΙΔΑΣ, είναι μονόδρομος για την εφαρμογή αυτού του Αναπτυξιακού  Προγράμματος και τη διαχείριση της περιοχής.

Η δημιουργία Τοπικών Δομών είναι η σύγχρονη αντίληψη του Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού.

Η μορφή του Αναπτυξιακού φορέα θα είναι η  Πολυμετοχική Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αυτοδιοίκησης (με Μετόχους ΟΤΑ Α’ Β΄ Βαθμού, Φορείς Αγροτών, Φορείς Δημοσίου Συμφέροντος)

 

Σωτήρης Μπαρσάκης: Αν εκλεγείτε Περιφερειάρχης θα ενισχύσετε καινοτόμα προγράμματα και αν ναι μπορείτε να μας πείτε σε ποιους τομείς θα εστιάσετε;

Δημήτρης Αναγνωστάκης: Ξεκινώ από το δεύτερο ερώτημα σας. Έχω στοχεύσει σε δύο κομβικά θέματα

 • Την Ανεργία και Θέσεις Εργασίας για τους Νέους.
 • Την αύξηση του ΑΕΠ της Στερεάς και την οικονομική μεγέθυνση

Αυτά θα τα πετύχουμε με εστιασμένες παρεμβάσεις με μεγάλα αναπτυξιακά έργα, με επενδύσεις και όχι με κατακερματισμό των πόρων.

Στο πρόγραμμα μας οι Καινοτομίες είναι οι λεγόμενες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ). Οι ΟΧΕ είναι επιμέρους Αναπτυξιακά Προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε  συγκεκριμένες περιοχές της Στερεάς με βάση τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν.

Τις αναφέρω ενδεικτικά και με τίτλους :

 1. Στην Βοιωτία, θα υλοποιήσουμε την Ο.Χ.Ε. Κωπαΐδας με έμφαση στο αγροτικό Τομέα, και την ΟΧΕ του Ασωπού για την Περιβαλλοντική Προστασία και Στήριξη της Βιομηχανίας.
 2. Στην ορεινή ζώνη Φωκίδας-Βοιωτίας-Φθιώτιδας θα υλοποιήσουμε την Ο.Χ.Ε. Παρνασσού-Δελφών (τόπος Τουριστικού προορισμού, με τους Δελφούς, το Χιονοδρομικό, κ.λ.π. )
 3. Στην Ευρυτανία θα υλοποιήσουμε την Ο.Χ.Ε. Ευρυτανίας, και η Ευρυτανία θέλουμε να αποτελέσει περιοχή ήπιας Ανάπτυξης και Πιλοτικό Κέντρο Ορεινής Οικονομίας.
 4. Στη Ζώνη Φθιώτιδα-Βόρεια Εύβοια (Καμένα Βούρλα-Αιδηψό) θα υλοποιήσουμε ένα Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακό Πρόγραμμα – Ο.Χ.Ε. με επίκεντρο τις Ιαματικές πηγές.
 5. Στην Εύβοια η περιοχή Αλιβερίου θα «μετεξελιχτεί» σε Πράσινο Ενεργειακό Κέντρο,  αλλά και στις Φθίνουσες Βιομηχανικές περιοχές Μαντουδίου, Χαλκίδας θα εξεταστούν ειδικά σχέδια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανεργίας και αποβιομηχάνισης.
 6. Ένα Ειδικό Σχέδιο για την Κτηνοτροφία σε όλη την ορεινή ζώνη της περιφέρειας με στήριξη του Ζωικού Κεφαλαίου, Υποδομές, Μεταποίηση των προϊόντων ζωικής προέλευσης, Τοπικά σήματα, Συνεργασίες παραγωγών, καταναλωτών, μεταποιητών  κ.α.
 7. Ένα Ειδικό Σχέδιο Επανάχρησης της υπό εγκατάλειψη Σιδηροδρομικής Γραμμής Λιανοκλάδι-Τιθορέα, με συντήρηση του σιδηροδρομικού υλικού, Ανακαίνιση-Επανάχρηση κτιρίων, Μουσείο Σιδηροδρομικής Τέχνης, αξιοποίηση για τουριστικούς σκοπούς κ.α..

Μαζί με αυτό διεκδίκηση ενός μεγάλου Αναπτυξιακού Έργου τον Προαστιακό Χαλκίδα-Λαμία.

Έτσι θα δημιουργήσουμε υψηλές προσδοκίες στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους για να αναλάβουν δράση, θα δημιουργηθούν δουλειές  και,  να ωφεληθεί η τοπική Οικονομία.

 

Σωτήρης Μπαρσάκης: Η απλή αναλογική ευνοεί τις συνεργασίες. Με ποιον ή με ποιους από τους άλλους υποψηφίους Περιφερειάρχες πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να  συνεργαστείτε μετά τις εκλογές;

Δημήτρης Αναγνωστάκης: Η Απλή Αναλογική ωθεί τους αιρετούς στην Αυτοδιοίκηση στη συνεργασία και στις συναινέσεις. Ωθεί στην απλοποίηση των διαδικασιών και αποκλιμακώνει τις διαφωνίες στα Αυτοδιοικητικά όργανα. Τέρμα οι κοκορομαχίες και η αντιπολίτευση ως αυτοσκοπός.

Το λόγο λοιπόν, τον έχουν τα προγράμματα και η ικανότητα συνθέσεων πάνω σε αυτά.

Η αυτοδιοίκηση ήταν και είναι χώρος προγραμματικής σύνθεσης και σύγκλισης, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για όλους μας!!!

Written by Σωτήρης Μπαρσάκης

Ο Σωτήρης Μπαρσάκης είναι δημοσιογράφος, σχεδιαστής ιστοσελίδων και φωτογράφος. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας πρώην
Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και πληροφοριακών Συστημάτων Αγίου Νικολάου και Μεταπτυχιακός Φοιτητής στο πρόγραμμα Cyber Security / Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
.

Είναι Ιδιοκτήτης του Barsakis Media Group  και δημιουργός των δημοσιογραφικών ιστοσελίδων ενημέρωσης eviathema.gr, eviagossip.gr, eviasports247.gr και efimerida.online. Από το 2019 είναι τακτικό μέλος της ΕΔΗΠΗΤ. Από το 2016 είναι μέλος της Ένωσης γραφιστών Ελλάδος. Ενώ επίσης είναι και μέλος του Emedia.

Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός, έχοντας το ηλεκτρονικό ραδιόφωνο rapradio.gr  Με συνεντεύξεις από αρκετούς ράπερ όπως ο Mad Clip και ο Slogan.

Είναι ιδιοκτήτης αρκετών ιντερνετικών ραδιοφώνων όπως το entexnoradio.gr, thehouseradio.gr.

Είναι ιδιοκτήτης των mentibune.gr και thewoman.online δύο site ενημέρωσης για τον Άνδρα και την Γυναίκα.

Ως ερευνητής ο Σωτήρης Μπαρσάκης για θέματα του ανεξήγητου και θρησκειών έχει γράψει σε αρκετά περιοδικά και εφημερίδες του χώρου της Εναλλακτικής αναζήτησης ενώ διατηρούσε και το ερευνητικό blog εναλλακτικής αναζήτησης strangefiles.net όπου φιλοξενούσε συνεντεύξεις διάσημων ερευνητών όπως ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιώργος Ιωαννίδης, ο Συγγραφέας και Ερευνητής Θανάσης Βέμπος, ο συγγραφέα David Rankine, ο υπεύθυνος επί των θεμάτων UFO της Βρετανικής Κυβέρνησης Nick Pope, ο Ερευνητής επί των θεμάτων αποκρυφισμού Donald Tyson, η μεταφράστρια των Βιβλίων του Harry Potter και συγγραφέας Καίτη Οικονόμου  o πρώην Πράκτορας του FBI Ben Hansen, ο ερευνητής Aaron Leich.

To 2016 δημιούργησε το athensradio.online μαζί με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Αλέξανδρο Μολφέση.

Από το 2014 είναι τεχνικός υπεύθυνος του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. Έχει κατασκευάσει ιστοσελίδες όπως του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, του Γενικού Χειρουργού Διαμαντή Θωμά, της Μελίνας Κανά, του Γιατρού - Ακτινολόγου Γεώργιου Κουμέλλη κα.

Το 2019 o Σωτήρης Μπαρσάκης ήταν υποψήφιος τοπικός σύμβουλος με τον Γιώργο Ψαθά στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σκουντέρι 2019

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού της Έλενας Βάκα σε όλο το δήμο