Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία Σπύρος Πνευματικός στον δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαρσάκη όπου μιλάει για την ζωή του, την υγεία στην Ελλάδα και πολλά άλλα.
Σωτήρης Μπαρσάκης: Κύριε Καθηγητά, εσείς με τέτοια λαμπρή επαγγελματική και ακαδημαϊκή καριέρα πως πήρατε την απόφαση να εισέλθετε στον πολιτικό στίβο και να συμμετάσχετε στις εκλογές της 7 Ιουλίου ως Υποψήφιος με την ΝΔ και γιατί στην Εύβοια.
Σπύρος Πνευματικός: Πριν 16 χρόνια, πήρα την απόφαση να αφήσω τις ΗΠΑ και μια επιτυχημένη καριέρα εκεί και να επιστρέψω στην Ελλάδα. Πριν λίγες ημέρες πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Εύβοια και να διεκδικήσω την ψήφο των συμπατριωτών μου. Και στις δύο περιπτώσεις επέλεξα με κριτήριο, το που θα ήμουν χρησιμότερος.
Πιστεύω ότι στην Εύβοια, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα, αλλά και οι προοπτικές είναι μεγαλύτερες. Γι΄αυτό ο ρόλος του βουλευτή είναι πιο κρίσιμος, ιδιαίτερα σήμερα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτυγχάνει αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι η αγάπη μου για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε σελίδα στην Εύβοια και θέλω να εργαστώ σκληρά για αυτό τονσκοπό.
Σωτήρης Μπαρσάκης: Τι σας ώθησε να πάτε στο εξωτερικό για να συνεχίστε τις σπουδές σας και να ξεκινήσετε εκεί σταδιοδρομία. Τι έχετε να πείτε στους νέους που επιλέγουν το εξωτερικό και που κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτό;
Σπύρος Πνευματικός: Πάντα μου άρεσαν τα δύσκολα.Τελειώνοντας την Ιατρική στην Αθήνα, έψαξα και βρήκα το καλύτερο και πιο απαιτητικό πρόγραμμα.Η ειδικότητα που επέλεξα, η ορθοπεδική, είναι τρομερά ανταγωνιστική γιατί έχει μεγάλο κύρος και υψηλές οικονομικές απολαβές, για αυτό είναι πολύ ελκυστική στις ΗΠΑ. Χρειάστηκε να δουλέψω πολύ σκληρά, επειδή δεν ήμουν Αμερικανός, αλλά τα κατάφερα να ξεχωρίσω, να κάνω μια επιτυχημένη καριέρα και να γίνω επίκουρος καθηγητής.
Εγώ λέω στους φοιτητές μου και γενικότερα στους νέους να κυνηγούν τα όνειρά τους. Υπάρχουν, άλλωστε, σπουδές και δουλειές που δεν μπορούν να γίνουν σήμερα στη χώρα μας. Πάντα υπάρχει όμως η δυνατότητα να επιστρέψεις και να προσφέρεις στον τόπο σου. Αυτό έκανα άλλωστε και εγώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και διεκδικώντας σήμερα να εκπροσωπήσω την Εύβοια στη Βουλή των Ελλήνων.
Σωτήρης Μπαρσάκης: Όπως έχετε δηλώσει δεν διαθέτετε ιδιωτικό ιατρείο, γιατί αυτό; Ποιες θα ήταν οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να γίνουν για μια σωστή
δημόσια υγεία;
Σπύρος Πνευματικός: Είμαι υπέρ της δημόσιας υγείας. Για αυτό δεν έχω ιδιωτικό ιατρείο και δεν χειρουργώ ιδιωτικά. Κάνω απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο και είμαι ανοιχτός να δεχθώ κάθε ασθενή, συχνά και χωρίς ραντεβού. Έτσι βλέπω τον ρόλο μου ως ιατρός και ως διευθυντής Πανεπιστημιακής Κλινικής.
Το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ για να πάρει μπροστά το δημόσιο σύστημα υγείας. Να παραδεχθούμε τα προβλήματα, που όσοι εργαζόμαστε σε αυτό το σύστημα ξέρουμε καλά. Να δούμε τις προυποθέσεις γιανα προσφέρουμε υγεία χωρίς περιορισμούς σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Σωτήρης Μπαρσάκης: Συμφωνείτε δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και άλλων δημόσιων κλάδων;
Σπύρος Πνευματικός: Το ζητούμενο στην υγεία είναι να έχουν όλοι την ίδια ποιότητα υγείας ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων. Πρέπει, όμως, να βρούμε έναν τρόπο προσφοράς. Άνθρωποι που έχουν την οικονομική ευρωστία, δεν είναι κακό να έχουν μια ιδιωτική ασφάλεια για να πληρώνουν τα έξοδα τους στα δημόσια νοσοκομεία και έτσι να συνεισφέρουν σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Επίσης, στην Παιδεία που ως Πανεπιστημιακός έχω προσωπική πείρα, είναι αδιανόητο το 2019 να μην λειτουργούν στην Ελλάδα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πιστεύω ότι η λειτουργία τους θα βοηθήσει και τα δημόσια Πανεπιστήμια να γίνουν καλύτερα. Και γενικότερα πιστεύω στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλους τους κλάδους.
Σωτήρης Μπαρσάκης: Πέστε μας ποια κατά την γνώμη σας 4-5 προγράμματα υλοποιούμενα θα άλλαζαν την Εύβοια;
Σπύρος Πνευματικός: Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της Εύβοιας είναι η βελτίωση των μεταφορικών υποδομών και κυρίως του οδικού δικτύου. Παράλληλα, η σύνδεση της Νότιας Εύβοιας με τις Κυκλάδες μέσω Καρύστου είναι εφικτή και θα μπορούσε να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τον τόπο. Επίσης, η βελτίωση της προσβασιμότητας θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Αιδηψό, του καταδυτικού τουρισμού, ενώ πολλά θα μπορούσε να προσφέρει και ο αθλητικός τουρισμός. Μεγάλης σημασίας είναι ακόμη, η ολοκλήρωση των λιμενικών υποδομών και τα υδατοδρόμια που θα συμβάλουν στο μέλλον στην εξωστρέφεια όλου του νησιού.
Εξίσου σημαντικό προαπαιτούμενο είναι οι υποδομές υγείας και παιδείας. Το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας, οι νέες σχολικές μονάδες, αλλά και η συντήρηση των υπαρχουσών από τους Δήμους μας αποτελούν κριτήριο για την παραμονή των νέων στον τόπο μας, αλλά και για την οικιστική ανάπτυξη.Παράλληλα, οφείλουμε να αξιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει, όλους τους διαθέσιμους αναπτυξιακούς πόρους. Η Εύβοια είναι ένας τόπος ευλογημένος από τον Θεό και τη φύση και έχει άξιους ανθρώπους.
Σωτήρης Μπαρσάκης: Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά σας αν ποτέ ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική.
Σπύρος Πνευματικός: Θα τους συμβούλευα να κοιτάξουν πρώτα τις σπουδές τους και την καριέρα τους. Να γίνουν ενεργοί πολίτες, χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο. Αν τους καλεί η καρδιά τους – και μόνο τότε- να ασχοληθούν με την πολιτική.
Σπύρος Πνευματικός – Βιογραφικό
Γεννήθηκα το 1964 και η καταγωγή μου είναι από τη Χαλκίδα. Ο παππούς μου Σπύρος ήταν από τους Στρόπωνες και η γιαγιά μου Αγγελική από τη Στενή.
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έκανα την ειδικότητά μου στην Ορθοπεδική στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον και εξειδικεύτηκα στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης μου πήρα τον τίτλο του Assistant Professor στο Baylor College of Medicine και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ορθοπεδικής σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος της Αμερικής, το Ben Taub General Hospital.
Έζησα 14 χρόνια στις ΗΠΑ ακολουθώντας ακαδημαϊκή και κλινική σταδιοδρομία και το 2003 επέστρεψα στην Ελλάδα στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ.
Σήμερα είμαι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Παράλληλα, είμαι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ.
Διετέλεσα αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας από το 2013 μέχρι το 2015.
Είμαι μέλος διεθνών ιατρικών εταιριών όπως American Academy of Orthopedic Surgeons, North American Spine Society, European Spine Society, AO Trauma, AO Spine. Έχω συμμετάσχει σε πολλαπλά επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα και έχω μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε υψηλού επιστημονικού κύρους περιοδικά.
Μιλάω Αγγλικά και Γερμανικά.
Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την ποδηλασία.
Είμαι παντρεμένος με την επίσης ιατρό και Καθηγήτρια Σοφία Χατζηιωάννου και έχω δύο παιδιά, την Αγγελική και τον Γιώργο.