Συνέντευξη του Σπύρου Πνευματικού στο eviathema.gr: “Υποχρέωσή μας είναι να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, που θα παρέχει σιγουριά και ασφάλεια για να μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον κυρίως η νέα γενιά.”

πνευματικος 8

Συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός στο eviathema.gr και τον Δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαρσάκη. Μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Βουλευτής απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τον τομέα της υγείας, το προσωπικό του στοίχημα για την επόμενη τετρατία αλλά και τα μετεκλογικά σενάρια περί συνεργασιών.

Ερώτηση: Ζητάτε από τους πολίτες να σας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί να το κάνουν:

Σπύρος Πνευματικός: Γιατί δεν δώσαμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, γιατί  επιδίωξη μας ήταν και είναι να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και τομές από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας με πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται και υλοποιεί αυτά που υπόσχεται. Παρά τις δυσκολίες, από την κρίση του κορονοϊού, την προσφυγική εισβολή στον Έβρο και στα νησιά, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τις πολλές φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2021 η Κυβέρνηση κατάφερε και κράτησε  τη χώρα όρθια, στήριξε την κοινωνία και η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019. Σε ό,τι αφορά την Εύβοια εκτός από το Σχέδιο Ανασυγκρότησης και τους πόρους  ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποίησε την προσωπική του δέσμευση για την κατασκευή του μεγάλου οδικού έργου, αυτό τη Παράκαμψης Χαλκίδας που συμβασιοποιήθηκε και θα ξεκινήσει η  υλοποίησή του τον Ιούνιο.

Η λέξη «θα» είναι δύσκολη, νομίζω, ωστόσο, ότι το πρώτο βήμα γίνεται αυτή τη στιγμή. Καταλαβαίνω την αγωνία των κατοίκων, αλλά η αλήθεια είναι ότι συζητάμε το θέμα του οδικού δικτύου από την Μεταπολίτευση και είναι η πρώτη φορά που αρχίζει να υλοποιείται. Έχουμε συμβάλει ένα μικρό λιθαράκι στη διόρθωση αυτού του ζητήματος. Συνεπώς, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι δρομολογήθηκαν μεγάλα αναπτυξιακά έργα και δόθηκαν σημαντικοί πόροι με την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την εκτέλεσή τους.

Σπύρος Πνευματικός

Ερώτηση: Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα;

Σπύρος Πνευματικός: Αυτό που επιθυμώ είναι να μου δοθεί η δυνατότητα να συμβάλλω στην προσπάθεια να συνεχίσουμε  τα επόμενα χρόνια να προσφέρουμε στους ανθρώπους της Εύβοιας ένα καλύτερο μέρος για να ζουν και να δημιουργούν. Υποχρέωσή μας είναι να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, που θα παρέχει σιγουριά και ασφάλεια για να μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον κυρίως η νέα γενιά.

Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκινήσαμε ν’ αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε τομείς, που έχουν άμεση σχέση με απλά ζητήματα. Στόχος δεν είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να ζούνε με επιδοματική πολιτική, αλλά να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον, που θα δίνει τη δυνατότητα  να έχουμε καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν πρέπει να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Ερώτηση: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα διλήμματα για την επόμενη τετραετία;

Σπύρος Πνευματικός: θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί το Δημόσιο να μπούμε σε μια διαδικασία να «σπάσουμε αυγά» για να μπορέσουμε να πετύχουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές που δεν προλάβαμε ή δεν κάναμε την τετραετία που πέρασε. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να γίνουν, γιατί συνομιλώντας με τους πολίτες αυτό που διαπιστώνω είναι, ότι δύσκολα θέλουν να αποπέμψουν την πελατειακή σχέση με τους πολιτικούς, που πηγάζει από πολλές δεκαετίες. Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να μπορούσαν οι υποψήφιοι να ψηφίζονται βάσει των  επιτευγμάτων  και της προσωπικότητάς τους και όχι με βάση τις εξυπηρετήσεις, που έχουν κάνει στο γενικό πληθυσμό. Βέβαια απέχουμε αρκετά από αυτό.  Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θέλουν οι πολίτες πραγματικά ν’ αλλάξουν όλα εκείνα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, αν θέλουν να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό μας έργο ή να αυτό που θέλουν είναι να επιστρέψουν σε ένα καταστροφικό παρελθόν, στην αστάθεια και την ανασφάλεια.

pnevmatikos 5

Ερώτηση: Από το 2019 έγιναν μεταρρυθμίσεις και  αλλαγές. Πόσο έχει αλλάξει ο τομέας της Υγείας;

Σπύρος Πνευματικός: Το σύστημα υγείας θέλει πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή, θέλει να σπάσουμε αυγά και να βρούμε μία συναίνεση για να προχωρήσουμε, χρειάζεται πόρους και να δούμε, πως θα τους εξασφαλίσουμε στην πράξη, όχι με ευχολόγια του είδους: «λεφτά υπάρχουν, κόψτε από αλλού».

Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση έμεινε πίσω σε ορισμένα θέματα και αυτό γιατί εξαιτίας διαφόρων παραμέτρων υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων που απαιτούνται για να αλλάξει το σύστημα υγείας. Έχουμε ακούσει επανειλημμένα τον Πρωθυπουργό να δίνει μεγάλη έμφαση και βάση στο θέμα της υγείας, έφτασε ο καιρός για το νέο ΕΣΥ. Τον έχουμε ακούσει να μιλάει για τη μεγάλη ανάγκη δημιουργίας ενός υγειονομικού χάρτη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υγείας και προτίθεται να το επιτηρήσει ο ίδιος. Στόχος για την επόμενη τετραετία, όπως είπε, είναι να αυξηθούν οι μισθοί, να αυξηθεί το προσωπικό, ενώ μεγάλη έμφαση πρόκειται να δοθεί στην πρόληψη, να μπορέσουμε να διαγνώσουμε εγκαίρως νοσήματα που μαστίζουν τον κόσμο και δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή υγεία. Το μεγάλο πρόβλημα της υγείας είναι πως είναι πάρα πολύ ακριβή, και για να είναι ανταγωνιστική και συγκρίσιμη με τις μεγάλες χώρες του εξωτερικού, πρέπει να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, κάτι που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, εφόσον υπάρχει θέληση. Για παράδειγμα, στις εξαγγελίες της ΝΔ, αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα κρίνονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Άμα το ‘διαβάσουμε’ πιο μακριά, θέλουμε τα νοσοκομεία να γίνουν πραγματικά αυτοδιοίκητα ώστε να διαχειρίζονται μόνα τους τα έσοδά τους, δηλαδή το κάθε νοσοκομείο να πληρώνεται αληθινά για τις πράξεις που κάνει από τον ΕΟΠΥΥ, αξιοποιώντας τους πόρους αυτού για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.

Τώρα, στο ερώτημα για  το αν η πανδημία ήταν ευκαιρία να αναδομηθεί το σύστημα υγείας η απάντηση είναι, ότι σε εκείνη τη δεδομένη συγκυρία προτεραιότητα ήταν το σύστημα υγείας να μείνει όρθιο και να επιβιώσει. Όλος ο κόσμος πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς καμία δεύτερη συζήτηση.

pnevmatikos nikou iliadis

Ερώτηση: Πως σχολιάζετε τα  μετεκλογικά σενάρια περί συνεργασιών;

Σπύρος Πνευματικός: Θα ήταν ωφέλιμο να δώσουν απάντηση οι ίδιοι οι πολίτες στο ερώτημα, αν χρειάζονται την επόμενη ημέρα έναν ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό ή αν χρειάζονται μία σταθερή μονοκομματική Κυβέρνηση . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βέβαια διευκρινίσει, πως αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία στελέχη που ενδεχομένως ανήκουν σε άλλους χώρους. Επίσης, είναι κατηγορηματικός στο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο που να μην στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σε περίπτωση, ωστόσο, που υπήρχε μια Κυβέρνηση συνεργασίας  ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και αυτό δεν είναι κάτι που τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Εκτιμώ,  πως οι άλλες παρατάξεις προσπαθούν να κρατήσουν χαρούμενο το κοινό τους, αποφεύγοντας να μιλήσουν ανοιχτά για συνεργασίες, ώστε να μη βρεθούν οι πιθανοί ψηφοφόροι σε δίλημμα. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να πετύχουμε όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Η  κάθε ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη!

Έλα στo VIBER ΕΥΒΟΙΑ ΒΗΜΑ ΖΟΥΜ ΝΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑ EVIATHEMA του eviathema.gr για ειδήσεις από την Εύβοια με ένα κλικ