Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου στο eviathema.gr και στον Σωτήρη Μπαρσάκη, όπου απαντά σε καίριες ερωτήσεις για θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο…
Ερ. Η Βόρεια Εύβοια γνώρισε μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 και η κυβέρνηση αλλά και εσείς προσωπικά, βρεθήκατε στο επίκεντρο κριτικής από πολίτες για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς… Πώς σχολιάζετε αυτή την κριτική και τι αποτελέσματα έχουν υπάρξει ένα χρόνο μετά για τις αποζημιώσεις των ανθρώπων που καταστράφηκαν.
Βιώσαμε μια πρωτοφανή καταστροφή και είναι κατανοητό ότι υπήρξαν αισθήματα απόγνωσης, οργής και απελπισίας. Πρώτο μας μέλημα ήταν η ανακούφιση, η ενίσχυση των πυρόπληκτων ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν και να συνεχιστεί η ζωή. Παράλληλα, διασφαλίσαμε και προωθήσαμε έναν μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας όσο γίνεται καλύτερα. Κινηθήκαμε με ταχύτατους ρυθμούς, απόδειξη η ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών έργων μέσα σε 4 μήνες και η υλοποίηση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, που ξεκίνησαν σε χρόνο ρεκόρ. Δόθηκαν σημαντικές ενισχύσεις σε όλους τους κλάδους και παράλληλα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά ο μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που έχει αναλάβει η Επιτροπή Μπένου με σημαντικότερο έργο, ορόσημο θα έλεγα, τον Νέο Οδικό άξονα της Β. Εύβοιας του οποίου η μελέτη ήδη έχει ξεκινήσει και μέσα σε ένα χρόνο αναμένεται να έχει ωριμάσει για να εισέλθει στη φάση της προκήρυξης και δημοπράτησης.
Πρώτο και κύριο μέλημά μου είναι να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις στην αναγέννηση του τόπου μας. Ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά και από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, δίνουμε τη μέγιστη προτεραιότητα στην Εύβοια. Απόδειξη, τα έργα του ΥπΑΑΤ που υλοποιούνται και έχουν ήδη δρομολογηθεί στα αλιευτικά καταφύγια ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, η υλοποίηση μελέτης για τα σφαγεία, η ίδρυση Γεωργικής Σχολής στην Ιστιαία, ο υπερτριπλασιασμός των επενδυτικών προγραμμάτων που είναι στην αρμοδιότητα του ΥπΑΑΤ. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα και θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω.
Ερ. Έχει δημιουργηθεί ένα κατά κάποιο τρόπο αδιέξοδο αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων στους δήμους της Εύβοιας και μια κόντρα με τον φορέα διαχείρισης που οδήγησε σε σειρά συζητήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων δημάρχων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αναλάβατε κάποιες πρωτοβουλίες και λύσατε το γόρδιο δεσμό μετά από μια σύσκεψη που προκάλεσε η δήμαρχος Χαλκίδας, κάτι που ο πολύς κόσμος δε το γνωρίζει. Τελικά σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα; Θα υπάρξει λύση;
Αποτρέψαμε, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και τους Δήμους της Εύβοιας, το σενάριο που ήθελε τα σκουπίδια της Χαλκίδας να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ της Ιστιαίας. Αποκρούσαμε με αυτό τον τρόπο την οικονομική καταστροφή των περισσότερων Δήμων της Εύβοιας.
Αυτό που επείγει τώρα, είναι η επίσπευση της υλοποίησης των έργων διαχείρισης αποβλήτων και είμαι βέβαιος ότι σε τουλάχιστον ένα χρόνο θα έχουμε απτά αποτελέσματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων, των οποίων ο όγκος διαρκώς αυξάνεται, είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για όλους μας.
Ερ. Πρόσφατα είχατε μια συνάντηση με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Τι αποτέλεσμα έφερε αυτή η συνάντηση;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή, προηγήθηκε της πολύ σημαντικής επίσκεψης του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα που έφερε, είναι η έναρξη των διαδικασιών για την άρση των εμποδίων που υπήρχαν στις εξαγωγές προϊόντων του πρωτογενή μας τομέα στη μεγαλύτερη αραβική χώρα. Παράλληλα, παρουσίασα και επενδυτικές ευκαιρίες στην Εύβοια που κρίνονται άκρως ενδιαφέρουσες.
Ερ. Θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας υπουργό Τουρισμού ή ακόμα και Εξωτερικών; Είναι μέσα στους στόχους και τις επιθυμίες;
Θεωρώ καθήκον μου να είμαι όσο περισσότερο χρήσιμος μπορώ, σε οποιαδήποτε θέση βρίσκομαι. Αυτή τη στιγμή, δίνω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στις πολλά υποσχόμενες προκλήσεις για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς μας τομέα. Μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα αγροτικά μας προϊόντα και συγκεκριμένα, φιλοδοξία μου είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ολλανδίας: Η Ελλάδα παράγει πρωτογενώς αγροτικά προϊόντα αξίας 12 δισ. ευρώ και πραγματοποιεί εξαγωγές αξίας 5 δισ. ευρώ, ενώ η Ολλανδία παράγει πρωτογενώς 9 δισ. ευρώ και εξάγει προϊόντα αξίας 25 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Ερ. Ποιοι ήταν οι στόχοι και οι προτεραιότητες σας όταν αναλάβατε Υφαατ .. Αυτοί οι στόχοι έχουν επιτευχθεί;
Πρώτος και κύριος στόχος μου είναι να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και να ανταποκριθώ στις αυξημένες ανάγκες του τόπου μου. Έχουν γίνει αρκετά, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να προχωρήσουν. Είναι σημαντικό ότι παρά την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία), υλοποιούμε και τις ριζικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα.
Ερ. Σας μένει χρόνο για την οικογένειά σας ή είναι ένα κομμάτι που πέφτει περισσότερο στη σύζυγο λόγω αυξημένων υποχρεώσεων σας;
Η σύζυγός μου είναι μια ηρωίδα, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής των πολύ μικρών μας παιδιών. Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό, το πιο πολύτιμο δώρο, το ανώτερο νόημα της ζωής. Προσπαθώ να ζω όσο περισσότερο μπορώ τα παιδιά μου, αλλά επειδή ο χρόνος είναι πάντα περιορισμένος λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν είναι ποτέ αρκετός για όσο έχω ανάγκη να είμαι κοντά τους. Μια από τις στενάχωρες στιγμές μου καθημερινά, είναι όταν φεύγω το πρωί και ο τρίχρονος γιος μου, μου λέει με παράπονο «μπαμπά πάλι φεύγεις; Γιατί δε κάθεσαι μαζί μου;»…