Η αύξηση της δημοτικότητας του Bitcoin στην Ελλάδα 

Picture of Συντακτική Ομάδα

Συντακτική Ομάδα

Η ηλεκτρονική εφημερίδα eviathema.gr δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τον Δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαρσάκη.
crypto

Τα κρυπτονομίσματα μπήκαν στη ζωή μας πριν από μερικά χρόνια. Το πρώτο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin, εμφανίστηκε το 2008, αλλά τότε η αξία του ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Η πρώτη καταγεγραμμένη πώληση Bitcoin έγινε στα τέλη του 2009 και η αξία του τότε ήταν κάτω από 1 σεντ. Από τότε η κατάσταση έχει αλλάξει και η αξία του έχει πλέον ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια.  

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την άνοδο πολλών κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, ο «βασιλιάς» παραμένει το Bitcoin. Κολοσσοί της τεχνολογίας αλλά και της καθημερινότητας, όπως η Microsoft, η Apple και η Starbucks δέχονται το Bitcoin ως πληρωμή. Ο τομέας, όμως, που άνοιξε τον δρόμο για τη χρήση του Bitcoin είναι οι εταιρείες που προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι τα καζίνο και το διαδικτυακό στοίχημα, με πολλές από αυτές τις εταιρείες να δέχονται πλέον το Bitcoin ως μέθοδο πληρωμής στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες. 

Τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο 

Αν αναλογιστούμε τα ποσά που συναλλάσσονται παγκοσμίως, τα οποία το 2024 έφτασαν το αμύθητο ποσό των 108 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, γίνεται σαφές ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν. Δεν μιλάμε μόνο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά για όλον τον κόσμο. Οι συναλλαγές ανά ήπειρο το 2024 διαμορφώθηκαν ως εξής: 

Για το έτος 2024 
Ευρώπη 40,5 δισεκατομμύρια δολάρια 
Ασία 37,2 δισεκατομμύρια δολάρια 
Αφρική 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια 
Νότια Αμερική 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια 
Βόρεια Αμερική 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια 
Ωκεανία  2,4 δισεκατομμύρια δολάρια 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός όχι μόνο θα αυξηθεί, αλλά οι συναλλαγές θα πολλαπλασιαστούν. Καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις δέχονται πληρωμή με Bitcoin, παρατηρούμε ότι η χρήση τους δεν έχει σταματημό. Οι εφαρμογές για κινητά έχουν κάνει τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα ακόμα πιο εύκολη, ενώ οι πολυεθνικές εταιρείες, η μια μετά την άλλη, χρησιμοποιούν και αυτές κρυπτονομίσματα για να λαμβάνουν πληρωμές. 

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα 

Η έρευνα του coinwirez.com έδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλή θέση στη χρήση του Bitcoin, με πάνω από 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές το 2024. Μάλιστα βρίσκεται στη 2η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό συναλλαγών, σε αναλογία με το κατά κεφαλή εισόδημα, ενώ την πρωτιά κατέχει η Σλοβενία.  

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ελλάδα καταγράφει υψηλό ποσοστό χρήσης κρυπτονομισμάτων, με το 14% των πολιτών να κατέχουν κρυπτονομίσματα. Οι λόγοι είναι πολλοί, ενώ μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι οι εξής: 

  • Η οικονομική κρίση και η αστάθεια, ειδικά των προηγούμενων ετών 
  • Η εξοικείωση με την τεχνολογία και τις νέες τάσεις, κυρίως για τη νεότερη γενιά 
  • Η αύξηση των πλατφορμών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα 

Η κριτική κατά του Bitcoin 

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι επικριτές του Bitcoin. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως ως μέθοδος πληρωμής, τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να είναι κάτι που κρύβει ρίσκο. Όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα κρπτονομίσματα δεν ελέγχονται και δεν ρυθμίζονται από καμία αρχή. Πρόσφατα, μάλιστα, ψηφίστηκε ο σχετικός Κανονισμός MiCA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος κάνει τα πρώτα βήματα για τη ρύθμιση της αγοράς «κρυπτοστοιχείων» (όπως αποκαλούνται επίσημα). Παρ’ όλα αυτά πολύς κόσμος και πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το Bitcoin, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η χρήση τους θα συνεχίζει να αυξάνεται. 

Δημήτρης Διαμαντόπουλος
Δημήτρης Διαμαντόπουλος
Back to Top