Η οπτική του Tal Dilian για τη κυβερνοάμυνα ως μέσο προστασίας των εθνικών συμφερόντων

Protecting Tal Dilian National Interests Cyber Defense 2022
Tal Dilian συμβουλεύει την άμυνα στον κυβερνοχώρο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Η κυβερνοάμυνα είναι αναγκαία για τη προστασία των εθνικών συμφερόντων σύμφωνα με τον ειδικό Tal Dilian

Tal Dilian συμβουλεύει την άμυνα στον κυβερνοχώρο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων

Ο εμπειρογνώμονας και επιχειρηματίας Tal Dilian θεωρεί ότι τα συστήματα εθνικής κυβερνοάμυνας αποτελούν προληπτικά μέτρα κατά του κυβερνοπολέμου. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν παραδοσιακά, λύσεις κυβερνοασφάλειας που δε μπορούν να αντιμετωπίσουν προηγμένες κυβερνοεπιθέσεις χρηματοδοτημένες από το κράτος. Η υλοποίηση ενός στιβαρού συστήματος εθνικής κυβερνοάμυνας είναι απαραίτητη, για τον εντοπισμό της προέλευσης των απειλών, και για την πρόβλεψή τους σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τον Tal Dilian, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν συχνά κρίσιμες υποδομές. Προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις επιχειρήσεις μιας χώρας χτυπώντας στο πιο ευάλωτο σημείο. Ως αποτέλεσμα, κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρεί την κυβερνοάμυνα, μέρος της εθνικής της ασφάλειας καθώς αυτές είναι τακτικές ενός σύγχρονου πολέμου.

Ο Tal Dilian πιστεύει ότι τα Εθνικά συστήματα Κυβερνοάμυνας είναι η λύση

Η κυβερνοάμυνα καθίσταται όλο και πιο σημαντική, μιας και ο κόσμος εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές υπηρεσίες και τη συνδεσιμότητα. Ο Tal Dilian πιστεύει ότι ζούμε σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν σημαντικές απειλές, για τις υποδομές τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι το κλείσιμο βασικών υπηρεσιών, θέτοντας τον κόσμο σε κίνδυνο.

Ένας παραδοσιακός και ένας σύγχρονος πόλεμος διαφέρουν στο επίπεδο του κυβερνοπολέμου. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα κυβερνοπολέμου, σύμφωνα με τον Tal Dilian, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επιπρόσθετα, η ιστορία του κυβερνοπολέμου ξεκινάει από το 2010, με το Stuxnet. Επί του παρόντος, η ανάγκη για προηγμένη ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο γίνεται επιτακτική, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Οι εθνικοί στόχοι με υψηλά επίπεδα ευπάθειας, είναι οι βασικοί στόχοι των κυβερνο-τρομοκρατών και των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην κυβερνοάμυνα προκειμένου να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Ο Tal Dilian εντοπίζει έναν δυνητικά ευάλωτο εθνικό στόχο

Οι κυβερνοαπειλές σε κυβερνητικούς τομείς αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, ωστόσο ορισμένες βιομηχανίες είναι πιο ευάλωτες από άλλες, σύμφωνα με τον Tal Dilian.

Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται στον κλάδο της υγείας λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ως αποτέλεσμα της μη διαθεσιμότητας των δεδομένων και του πλούτου των πληροφοριών, ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε κυβερνοεπιθέσεις. Ένας τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων αποθηκεύεται σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα. Ένας βασικός πυλώνας της οικονομίας, αλλά πρωταρχικός στόχος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Επιθέσεις σε αυτόν τον κλάδο μπορούν να διαταράξουν τις επικοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθώς τα δίκτυα των συνδεδεμένων συσκευών γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, εξαρτώμενα το ένα από το άλλο, υποδομές ζωτικής σημασίας όπως η παραγωγή ενέργειας και ηλεκτρισμού γίνονται πιο ευάλωτες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν αυτό το γεγονός για να αποσταθεροποιήσουν μια ολόκληρη χώρα. Η πρόσφατη διακοπή ρεύματος στην Ουκρανία αποτελεί παράδειγμα κυβερνοεπίθεσης σε τέτοιες υποδομές.

Μεταξύ άλλων, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος εξαρτάται περισσότερο από την ψηφιοποίηση. Ως ο μεγαλύτερος κλάδος της οικονομίας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας χρησιμεύει σαν θεμέλιο για όλη την οικονομική δραστηριότητα. Ένα χρυσωρυχείο για τους επιτιθέμενους, αυτός ο τομέας είναι ένας από τους πιο ευάλωτους εθνικούς στόχους.

Κυβερνοεπιθέσεις: ποιες είναι οι πιθανές απαντήσεις;

Αναφορές για ρωσικές και ουκρανικές κυβερνοεπιθέσεις έγιναν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης. Ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας μιλούν τώρα για έναν σύγχρονο κυβερνοπόλεμό Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Dilian, κάποιες κυβερνοεπιθέσεις έχουν σχεδιαστεί με στόχο να γίνουν εμφανείς, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από πιο μυστικές και επικίνδυνες αναταραχές. Οι ουκρανικές τράπεζες έγιναν στόχος μεγάλων επιθέσεων άρνησης εξυπηρέτησης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, καθιστώντας τις ιστοσελίδες τους μη διαθέσιμες.

Η Google προσφέρθηκε τώρα να βοηθήσει στην προστασία 150 ουκρανικών ιστότοπων από τέτοιες επιθέσεις, οι οποίες συνδέθηκαν άμεσα με τη Ρωσία. Την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, η ViaSat, πάροχος δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών, έπεσε.

Ένας από τους δορυφόρους της, ο Κα-Σατ, υπέστη σοβαρές δυσλειτουργίες. Ο δορυφόρος παρέχει γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο σε 55 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη. Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, η ουκρανική αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, είναι μεταξύ των χρηστών του Ka-Sat που επηρεάστηκαν.

Αντίθετα, η ρωσική κυβέρνηση αντιμετώπισε και αυτή μια άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση σε έναν από τους επίσημους κυβερνητικούς ιστότοπους της, στις 17 Μαρτίου. Το υπουργείο της Ρωσίας δήλωσε: «Εάν προηγουμένως η δύναμή τους σε στιγμές αιχμής έφτανε τα 500 gigaΔημοσιεύθηκε απόtes, τότε τώρα φτάνει το ένα teraΔημοσιεύθηκε απόte».

Στην πραγματικότητα, οι πιο επιβλαβείς πράξεις στον κυβερνοχώρο έχουν σχεδιαστεί για να είναι κρυφές και μη ανιχνεύσιμες. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ποιος πραγματοποιεί την επίθεση και σε ποιον, πάνω στην ένταση της μάχης. Ειδικά όταν είναι επωφελές τόσο για το θύμα όσο και για τον δράστη να κρατούν κρυφές τις λεπτομέρειες, αυτή η συνεχιζόμενη ένταση του κυβερνοπολέμου αποδεικνύει τη σημασία της κυβερνοάμυνας στην προστασία του εθνικού συμφέροντος.

Η κυβερνοασφάλεια θα συζητηθεί διαφορετικά μετά τον πόλεμο

Με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, μπορεί να μπήκαμε μόλις στην εποχή του κυβερνοπολέμου. Ειδικότερα, η Ουκρανία αποτελεί πεδίο δοκιμών για τις δυνατότητες της Ρωσίας στον κυβερνοπόλεμο και τα κυβερνο-όπλα.

Σύμφωνα με τον Tal Dilian, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται την κυβερνοασφάλεια. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, μερικά πράγματα θα γίνουν εμφανή: Ο κυβερνοπόλεμος έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία εργαλεία του σύγχρονου πολέμου και η κυβερνοασφάλεια έχει αναδειχθεί σε δυναμική και σύνθετη απειλή για την ασφάλεια μιας χώρας.

Επιπλέον, η κυβερνοασφάλεια απαιτεί συντονισμένη, προσαρμοστική και αμοιβαία ενίσχυση της αντίδρασης, για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και οι χώρες χρειάζονται κυβερνο-κεφαλές στον κυβερνοχώρο και κυβερνο-στρατηγική για την προστασία του εθνικού συμφέροντος.

Τα ψηφιακά συστήματα αποτελούν κρίσιμο συστατικό του σύγχρονου πολέμου. Ένας μεγάλος αριθμός συστημάτων για τρόφιμα, επικοινωνίες, όπλα, ενέργεια, μεταφορές και ιατρική περίθαλψη βασίζονται σε ψηφιακά κανάλια. Τα τρωτά σημεία αυτών των πλατφορμών τις καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κυβερνοεπιθέσεις.

Οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν φυσικά όπλα εάν μπορούν να διαταράξουν αυτούς τους τομείς με μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση. Μετά από αυτή τη σε εξέλιξη σύγκρουση, ο κόσμος θα αντιληφθεί και θα δώσει προτεραιότητα στην κυβερνοασφάλεια, έναντι της ασφάλειας των συνόρων.