«Τεράστια ποσά» πληρώνει η Google για την πρωτοκαθεδρία στις μηχανές αναζήτησης

Η αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές

New Project 77

Google: Κατηγορείται ότι δίνει δισ. δολάρια σε κατασκευαστές της για διατηρήσει την προεπιλογή της μηχανής αναζήτησης.

Η Google καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια στους Android κατασκευαστές αλλά και στην Apple προκειμένου να διατηρήσει τη μηχανή αναζήτησης ως default στις συσκευές τους σύμφωνα τουλάχιστον με τις αμερικανικές αρχές.

«Η Google επενδύει δισεκατομμύρια σε προεπιλογές, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα τις αλλάξουν», δήλωσε ο δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στην Ουάσινγκτον που σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση στην υπόθεση η οποία συγκέντρωσε κορυφαίους αντιμονοπωλιακούς αξιωματούχους του υπουργείου.

Η αγωγή που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μαζί με τις κυβερνήσεις 11 Πολιτειών κατά της Google για τις μονοπωλιακές πρακτικές της τελευταίας στον τομέα της αναζήτησης και της διαφήμισης μέσω αναζήτησης, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που ενδεχομένως να βάλουν και την Apple στο στόχαστρο των αρχών.

Όπως αναφέρει η The New York Times, το 2017 ανανεώθηκε η σύμβαση μεταξύ Apple και Google για την προεπιλογή της μηχανής αναζήτησης Google Search στις συσκευές της πρώτης, με ένα ποσό που υπολογίζεται στα 8-12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως! Το ποσό αυτό πιστεύεται πως είναι το μεγαλύτερο που καταβάλει κάθε χρόνο η Google σε κάποιον συνεργάτη της και μάλιστα αναλογεί στο 14-21% των ετήσιων κερδών της Apple.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα των παράνομων πρακτικών της Google προκειμένου να προστατεύσει το μονοπώλιο της και να καταπνίξει τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σχεδόν το 50% της κίνησης του Google Search προέρχεται από συσκευές της Apple (λογικά αναφέρονται αποκλειστικά στην αγορά των ΗΠΑ) και μια πιθανή κατάργηση αυτής της συμφωνίας χαρακτηρίζεται ως τρομακτικό σενάριο στους κόλπους της Google.

Σε ό,τι αφορά την Apple, είναι αρκετά πιθανό να κατηγορηθεί και εκείνη ότι προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό δεχόμενη μια τέτοια συμφωνία. Προφανώς οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες για τη Google, αλλά όπως είδαμε και προηγουμένως, τα χρήματα που κερδίζει η Apple από τη Google δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Πηγή athensvoice.gr