Τότε και τώρα: Η συναρπαστική εξέλιξη των smartphones 

26 Ιουνίου 2024, 1:00 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Τότε και τώρα: Η συναρπαστική εξέλιξη των smartphones 

Είναι γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν στις ζωές όλων μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, και έχουν αλλάξει δια παντός τον τρόπο που επικοινωνούμε. Η μικρή αυτή συσκευή μάς προσφέρει άπειρες δυνατότητες και εμπεριέχει πολλαπλούς ρόλους. Μπορούμε λοιπόν πολύ εύκολα όχι μόνο να επικοινωνήσουμε από όπου κι αν βρισκόμαστε, αλλά να δούμε ταινίες, να ακούσουμε μουσική και να τραβήξουμε όμορφες φωτογραφίες. 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι το αγαπημένο μας κινητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και πολλοί από εμάς το θέλουμε συνεχώς δίπλα μας. Πώς εξελίχθηκε όμως στο πέρασμα των χρόνων και ποια είναι η ιστορία του δημοφιλούς αυτού gadget; Σας τα αναλύουμε όλα παρακάτω! 

1973 – Η πρώτη συσκευή 

Βρισκόμαστε στον 19ο αιώνα, από όπου και ξεκινάει η ιστορία της τηλεφωνίας και αν και το τηλέφωνο δεν έχει πάρει ακόμα την ασύρματη μορφή του, οι πρώτες πρωτότυπες συσκευές είναι γεγονός. Αλλάζοντας αιώνα και πιο συγκεκριμένο το 1973, το πρώτο φορητό κινητό τηλέφωνο κάνει την εμφάνισή του και προμηνύει την τεχνολογική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει. Αν και είναι σαφώς μεγαλύτερο από το smartphone που γνωρίζουμε σήμερα (ζύγιζε πάνω από ένα κιλό), πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη που άλλαξε οριστικά τις συνθήκες επικοινωνίας. 

1983 – Η είσοδος των κινητών στην αγορά 

Δέκα χρόνια αργότερα, το μακρινό δηλαδή 1983, το συγκεκριμένο μοντέλο γίνεται μεν εμπορικά διαθέσιμο, αλλά η τιμή του δεν το κάνει προσβάσιμο για την πλειοψηφία. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συσκευή κόστιζε 3.995 δολάρια, ποσό που σήμερα αντιστοιχεί στα 15.000 δολάρια. Στη συνέχεια, η αγορά γέμισε με μοντέλα πολλών εταιρειών, τα οποία εξυπηρετούσαν όλα τα budgets και άρχισαν να κάνουν το κινητό τηλέφωνο αγαπημένη επένδυση ολοένα και περισσότερων αγοραστών. 

1992 – Η πρώτη οθόνη αφής 

Το έτος 1992 ο Eric Johnson δημιουργεί την πρώτη ελεγχόμενη με το δάχτυλο του χεριού οθόνη, γνωστή σε όλους μας ως οθόνη αφής. Αν και η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν αφορούσε το κινητό τηλέφωνο και δεν διατέθηκε στην αγορά, αποτελεί “προάγγελο” της οθόνης των σύγχρονων smartphones. Το 2007 λοιπόν εμφανίζεται το πρώτο κινητό με οθόνη αφής, αλλά από πολλούς θεωρείται ότι η συγκεκριμένη καινοτομία είναι αλληλένδετη με την πρωτοφανή επανάσταση που έφεραν μαζί τους τα smartphones. Αντιθέτως, την ιστορία φαίνεται να έγραψε το πρώτο (γνωστό σε όλους!) iPhone, το οποίο απέκτησε δισεκατομμύρια λάτρεις και ανέδειξε την Apple ως μία από τις πιο αγαπημένες και αξιόπιστες εταιρείες παγκοσμίως. 

21ος αιώνας – Η ψηφιακή επανάσταση 

Φτάνουμε στον 21ο αιώνα και η ψηφιακή επανάσταση στα σύγχρονα smartphones είναι γεγονός, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε. Πιο αναλυτικά, τα smartphones έχουν εξελιχθεί από απλές συσκευές επικοινωνίας σε πολυλειτουργικά εργαλεία που συνδυάζουν τη δύναμη των υπολογιστών, των φωτογραφικών μηχανών και των συσκευών πλοήγησης. Με την τεχνολογία λοιπόν να προχωρά σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι δυνατότητες αυτών των συσκευών έχουν επεκταθεί σε τεράστιο βαθμό. 

Επιπλέον, η ενσωμάτωση προηγμένων λειτουργικών συστημάτων, όπως είναι το iOS και το Android, έχει επιτρέψει την ανάπτυξη εκατομμυρίων εφαρμογών που καλύπτουν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Από την επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, μέχρι την εκποίηση έργων μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα smartphones έχουν γίνει σημαντικό κομμάτι της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής. 

Από την άλλη, οι δυνατότητες αναπαραγωγής πολυμέσων έχουν φέρει την επανάσταση στην ψυχαγωγία, καθώς έχουμε πρόσβαση σε μουσική, βίντεο, παιχνίδια και βιβλία από οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Τέλος, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης σε εφαρμογές, όπως οι προσωπικοί βοηθοί (π.χ. Siri, Google Assistant) βελτιώνουν συνεχώς την εμπειρία του χρήστη, παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες και συνεπώς διευκολύνουν σημαντικά τις καθημερινές εργασίες. 

Ολοκληρώνοντας, μόλις κάναμε μία αναδρομή στην ιστορία του πολυαγαπημένου smartphone, από το πρώτο μοντέλο μέχρι και τις πιο σύγχρονες συσκευές. Είναι σίγουρο όμως ότι η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και το μέλλον θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες ανακαλύψεις. Μένει μόνο να περιμένουμε να τις δούμε! 

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.