Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας

Θέατρο Ερέτριας3 4155214420

Το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, στην κεντρική Εύβοια, είναι σήμερα το πιο εντυπωσιακό από τα μνημεία της αρχαίας Ερέτριας. Αξιοσημείωτο, όσο και αξιοπερίεργο, είναι ότι για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια ήδη υπάρχουσα πλαγιά του λόφου, αλλά κατασκευάστηκε σε τεχνητό λόφο. Το θέατρο, στην περίοδο ακμής του, μπορούσε να φιλοξενήσει 6.300 θεατές.



Πρωτοκατασκευάστηκε κάποια στιγμή τον 5ο αιώνα π.Χ., πιθανόν μετά το πέρασμα των Περσών και την καταστροφή της πόλης. Η σκηνή και η ορχήστρα ήταν στο ίδιο επίπεδο. Τη μεγαλύτερη ακμή του την γνώρισε τον 4ο αιώνα π.Χ.. Τότε διέθετε έντεκα κερκίδες με δέκα κλίμακες η κάθε μία ενώ η ορχήστρα μπαίνει τρία μέτρα πιο βαθειά από το επίπεδο της σκηνής. Τη διαφορά ύψους που δημιουργήθηκε μεταξύ σκηνής και ορχήστρας την κάλυψαν με την κατασκευή θολωτής υπόγειας διόδου, που έβγαζε στο κέντρο της ορχήστρας.

Στην κατασκευή του θεάτρου χρησιμοποιήθηκαν, για τη θεμελίωση τοπικός πωρόλιθος ενώ για τις παρόδους ασβεστόλιθος. Οι πάροδοι είχαν κλίση προς την ορχήστρα ώστε να μειώνεται το ύψος του κοίλου του θεάτρου. Μετά την καταστροφή του θεάτρου από τους Ρωμαίους, το 198 π.Χ., ανακατασκευάστηκε με πιο ευτελή υλικά. Οι ιωνικοί κίονες που βρίσκονταν στην πρόσοψη, αντικαταστάθηκαν με δωρικού τύπου.

Σήμερα ο επισκέπτης, μπορεί να θαυμάσει τα λείψανα της σκηνής και, κυρίως, τη θολωτή υπόγεια δίοδος που οδηγούσε στο κέντρο της ορχήστρας. Δυστυχώς, ένα μεγάλο τμήμα από τις σειρές των εδωλίων έχει κλαπεί από αρχαιοκάπηλους. Το μνημείο ανασκάφηκε από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την αναστήλωσή του.

πηγή eviagreece.gr