Μονοήμερη στη Χαλκίδα για καφέ, περατζάδα και ολόφρεσκα θαλασσινά

Κάθε φορά που περνάς πάνω από τα στενά του Ευρίπου, έχεις την πεποίθηση πως θα βρεθείς σε κάποιον άλλο κόσμο

ΥΨΗΛΗ ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ EVIATHEMA

Η Παλιά Κινητή Γέφυρα κάτω, η hi teck Κρεμαστή Γέφυρα πάνω και τα «τρελά νερά» του Ευρίπου με την αιώνια κυκλοθυμική τους διάθεση, σφραγίζουν τη διάβαση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, στην αλεγρία έστω και μιας μονοήμερης απόδρασης.

Από τη μεριά της Εύβοιας σε προσκαλεί η εμβληματική περατζάδα της παραλίας με όλη τη ζωντάνια ενός νησιού: καφετέριες, νωχελικοί ψαράδες, βόλτες, θέα θαλασσινή, ουζάδικα, μουσικές, φώτα.

Από τη στεριανή μεριά της Βοιωτίας το επιβλητικό Φρούριο του Καράμπαμπα (ή της Κανήθου) μέσα σε καταπράσινο δάσος σημαίνει την πιο ήσυχη μεριά της πόλης: λιγότεροι επισκέπτες, λιγότερη κίνηση, και για όσους θυμούνται, ο τάφος του Σκαρίμπα του μεγάλου συγγραφέα και ανατρεπτικού στοχαστή.

Η Περατζάδα η Παλιά Γέφυρα και τα πέριξ

Στην περατζάδα λοιπόν, γίνονται όλα. Χαλκιδείς και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, μαμάδες με τα μωρά στο καροτσάκι, άγριοι έφηβοι, εδώ διασκεδάζουν, εδώ δίνουν τα ραντεβού τους, εδώ βολτάρουν, εδώ ρομαντσάρουν, εδώ πίνουν τον καφέ και το ούζο τους. Στην παραλία, από την Παλαιά Γέφυρα και μέχρι το επιβλητικό Κόκκινο Σπίτι με ενδιάμεση αρχιτεκτονική «στάση» το θαυμαστό Μέγαρο Κότσικα με τους τρούλους του όπου στεγάζεται το Δημαρχείο, εδώ χτυπάει η συλλογική καρδιά της πόλης.

«Χάπενινγκ» εντυπωσιακό κάθε απόγευμα, την ώρα που η Παλιά Γέφυρα ανοίγει για να περάσουν τα πλοία. Τα δύο μισά της αποσύρονται συρταρωτά, επιτρέποντας τον διάπλου σε όσα σκάφη είναι πολύ ψηλά για να περάσουν από κάτω και μετά ενώνεται και πάλι και παραδίδεται θριαμβευτικά στους πεζούς και στα οχήματα.

Άλλο εντυπωσιακό «χάπενινγκ» το μοναδικό φαινόμενο της παλίρροιας του Ευρίπου. Τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση κάθε 6 ώρες και ανάμεσα στην αλλαγή κατεύθυνσης μεσολαβεί ένα διάστημα 8 λεπτών που παραμένουν στάσιμα. Σε αυτήν την κανονικότητα σημειώνονται κάποιες εξαιρέσεις. Στις δύο ισημερίες (21 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου) που αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς να περιμένουν να περάσουν τα 8 λεπτά και στη Νέα Σελήνη και στην Πανσέληνο, όπου οι κινήσεις τους γίνονται τόσο άτακτες που τα νερά μπορεί να αλλάξουν φορά ακόμα και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο.

Δίπλα στη θάλασσα και στα άτακτα νερά, βρίσκεται ο σχεδόν σουρεαλιστικός από αρχιτεκτονική άποψη σιδηροδρομικός σταθμός που στέκει εδώ από το 1905. Ράγες και κύματα μπερδεύονται γλυκά σε έναν αλλόκοτο συνδυασμό.

Αφήνοντας το ρομαντισμό της Παλιάς Γέφυρας και την δράση στην Περατζάδα, ίσως αποφασίσετε να κάνετε ένα πέρασμα προς το κέντρο της πόλης.

Τα όμορφα κτήρια, όμορφα παραμένουν

Όπως όλα τα αστικά κέντρα, έτσι και η Χαλκίδα, έχει υποστεί τη μεταπολεμική μοίρα της αντιπαροχής και της πανταχού παρούσας άσχημης πολυκατοικίας. Παρόλα αυτά, διασώζονται ακόμα ωραία κτήρια με αναφορές στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της.

Το Λαογραφικό Μουσείο (Σκαλκώτα 4, 22210 21817) στεγάζεται σε τρεις τεράστιες αψιδωτές αίθουσες στο κομμάτι που απέμεινε από το θρυλικό βενετσιάνικο κάστρο Νεγκρεπόντε. Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής, λειτουργεί ακόμα, ύστερα από 1500 χρόνια -χτίστηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών, βρίσκεται ακόμα το μεγάλο τζαμί του Εμίρ Ζάδε με τον εντυπωσιακό θόλο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο (Ελ. Βενιζέλου 13, 22210 – 25131) στεγάζεται σε ένα ωραιότατο νεοκλασικό κτήριο χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ το λεγόμενο «Σπίτι με τα Αγάλματα», όπου γεννήθηκε ο διάσημος συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας, σε αφήνει άφωνο, καθώς τα αγάλματα 2 ανδρών και 2 γυναικών ορθώνονται αγέρωχα στην οροφή του. Αν σας αρέσει αυτού του είδους η βόλτα, σίγουρα θα απολαύσετε και το Κριεζώτειο, το αρχοντικό του αγωνιστή Νικολάου Κριεζώτη. Είναι κτισμένο σε μακεδονική αρχιτεκτονική, και στον χορταριασμένο περίβολο στέκει μεγαλοπρεπής βρύση κατασκευασμένη από σπαράγματα επιτύμβιων οθωμανικών στηλών.

Τέλος, ακολουθώντας τις ταμπέλες για τη Βόρεια Εύβοια (ξέρετε, εκεί όπου βάζετε τον αυτόματο για ούζα, τσίπουρα, θαλασσινά και ψαροφαγία, προς Αρτάκη και Λάμψακο) θα βρεθείτε στις Καμάρες, δηλαδή στο αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση με δώδεκα ακέραιες αψιδωτές καμάρες και τρεις κολώνες χωρίς αψίδες. Τελικά, φαίνεται πως δεν ήταν τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι.

Πηγή

 

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο