in

Κορονοϊός: Πως να προετοιμαστείτε σωστά

Ο κορωναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με εκατοντάδες άρρωστους και δεκάδες νεκρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι αναπόφευκτη. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε το σπίτι και την οικογένειά σας σε περίπτωση που επηρεάζεται η κοινότητά σας.

Το πιο σημαντικό: Μην πανικοβληθείτε. Ενώ το ξέσπασμα είναι σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, η πλειονότητα όσων προσβάλλουν τους κοροναϊούς δεν είναι σοβαρά άρρωστοι και μόνο ένα μικρό ποσοστό απαιτεί εντατική φροντίδα.

Ακολουθώντας μερικά βασικά βήματα, μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση του κινδύνου και να συμβάλλετε στην προστασία σας.

Κρατήστε τα χέρια καθαρά και κρατήστε την απόσταση από τους άρρωστους

Πλύνε τα χέρια σου. Δεν είναι σέξι, αλλά λειτουργεί.
Αξίζει να το επαναλάβετε ξανά και ξανά: πλύνετε τα χέρια σας. Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια τα ξεπλύνετε με σαπούνι. μην χάσετε τις πλάτες των χεριών σας, μεταξύ των δακτύλων σας ή κάτω από τα νύχια σας. Βεβαιωθείτε ότι τρίβετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα (ή για το χρόνο που χρειάζεται για να τραγουδήσετε δύο φορές το “Happy Birthday”) και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα ή αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα.

Τα απολυμαντικά χειρός με βάση το αλκοόλ, τα οποία πρέπει να τρίβονται για περίπου 20 δευτερόλεπτα, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν, αλλά το τζελ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60 τοις εκατό αλκοόλ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια (σκληρό, ξέρουμε).

Εν τω μεταξύ, εάν κάποιος άλλος παρουσιάζει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή κρύο, προσπαθήστε να μείνετε έξι πόδια μακριά. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ακόμη και μια μικρή αποστασιοποίηση είναι χρήσιμη, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα από βήχα ή φτέρνισμα.

Φτέρνισμα ή βήξιμο; Στρέψτε το στον αγκώνα σας, ώστε να αποφύγετε τα μικρόβια στα χέρια σας, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε άλλες επιφάνειες. Άλλοι τρόποι να είστε έξυπνοι περιλαμβάνουν τη χρήση της χειραψίας “Ebola”, όπου χαιρετίζετε τους άλλους με χτυπήματα αγκώνων και πιέζοντας τα κουμπιά του ανελκυστήρα με μια άρθρωση αντί για ένα δάκτυλο.

Μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι

Προστατεύστε άλλους ανθρώπους από λοίμωξη, καθώς είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν δεν αισθάνεστε καλά.
Ο κορωναϊός αρχίζει βαθιά στους πνεύμονες και τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι ο πυρετός και ο ξηρός βήχας, ακολουθούμενη από κόπωση και δύσπνοια. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να παραμείνετε στο σπίτι. Μην πηγαίνετε στο γραφείο. Μην οδηγείτε τα παιδιά στο σχολείο. Μην πηγαίνετε στο κατάστημα. μην οδηγείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εάν τα παιδιά παρουσιάζουν κάποια ασθένεια, πρέπει επίσης να παραμείνουν στο σπίτι από το σχολείο.

Λάβετε έναν ενημερωμένο οδηγό για την παγκόσμια εστία με το καθημερινό μας ενημερωτικό δελτίο για τα κορωναϊούς.

Επικοινωνήστε με τον εργοδότη σας και ενημερώστε τον για την ασθένειά σας και μάθετε πώς να διαχειρίζεστε καλύτερα την εργασία σας από το σπίτι.

Αν αρχίσετε να έχετε υψηλό πυρετό, δύσπνοια ή οποιοδήποτε άλλο πιο σοβαρό σύμπτωμα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να καλέσετε τον γιατρό σας για να τους ενημερώσετε και να ρωτήσετε για τα επόμενα βήματα. (Η δοκιμή για τον κοροναϊό είναι ασυνεπής αυτή τη στιγμή – δεν υπάρχουν αρκετά κιτ δοκιμών και είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους με κορωναϊό να πάνε σε ιατρείο και να διακινδυνεύσουν να μολύνουν άλλους. την ιστοσελίδα σας και το τοπικό τμήμα υγείας σας για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο και τον τόπο δοκιμής.

Εάν δεν έχετε ήδη μολυνθεί, οι μάσκες προσώπου δεν θα σας βοηθήσουν

Αλλά εάν είστε μολυσμένοι, οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάπλωσης ενός ιού.
Οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει σχεδόν συνώνυμες με το ξέσπασμα του κορωναϊού στο εξωτερικό, αλλά δεν κάνουν πολλά για να σας προστατεύσουν – οι περισσότερες χειρουργικές μάσκες είναι πολύ χαλαρές για να αποτρέψουν την εισπνοή του ιού.

Η C.D.C. και οι ειδικοί των μολυσματικών ασθενειών δεν συνιστούν μάσκες προσώπου εάν είστε υγιείς.

Αλλά αν είστε εργαζόμενος στην υγειονομική περίθαλψη ή φροντίζετε ασθενείς στο σπίτι ή σε ιατρείο, πρέπει να φορέσετε ένα.

Αν είστε μολυσμένοι, οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάπλωσης ενός ιού. Οι πιο αποτελεσματικές είναι οι αποκαλούμενες μάσκες N95, οι οποίες εμποδίζουν το 95% των πολύ μικρών σωματιδίων.

Το Σάββατο, ο γενικός χειρουργός κάλεσε το κοινό να σταματήσει να αποθηκεύει μάσκες, προειδοποιώντας ότι δεν θα βοηθήσει στην εξάπλωση του κορωναϊού, αλλά θα αφαιρέσει σημαντικούς πόρους από τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης.

Αποθηκεύστε στο σπίτι προμήθειες, φάρμακα και πόρους
Περάστε τις μάσκες, αλλά μην σκουπίζετε τα οικιακά σας προμήθειες – και αυτό ισχύει και για ιατρική συνταγή και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.
Οι ειδικοί προτείνουν την αποθεματοποίηση τουλάχιστον 30 ημερών από τις απαραίτητες συνταγές και θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε τα ίδια για οικιακά αντικείμενα όπως συρραπτικά, απορρυπαντικά ρούχων και πάνες, αν έχετε μικρά παιδιά.

Θυμηθείτε, το αλκοόλ είναι ένα καλό απολυμαντικό για τους κοροναϊούς, οπότε φροντίστε να κρατάτε τις επιφάνειες στο σπίτι σας καθαρές. Πετάξτε αυτούς τους ιστούς σε ένα καλάθι αποκομιδής, αφού φυσήξετε τη μύτη σας.

Η C.D.C. συνιστά επίσης να καθαρίσετε τις επιφάνειες “υψηλής επαφής”, όπως τα τηλέφωνα και τα δισκία.

Πέρα από τα φυσικά αντικείμενα, ετοιμάστε το σπίτι σας για πιθανή επιδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένοντας ενημερωμένοι με αξιόπιστες πηγές ειδήσεων, όπως τον ιστότοπο του τοπικού τμήματος υγείας σας.

Προετοιμάστε την οικογένειά σας και προγραμματίστε

Δημιουργήστε μια λίστα ελέγχου επείγουσας ανάγκης για την οικογένεια που απαντά σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με τις εκκέσεις, τους πόρους και τα αναλώσιμα
Βεβαιωθείτε ότι κάθε μέλος της οικογένειας είναι ενημερωμένο σχετικά με όλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Βεβαιωθείτε ότι είστε σε επικοινωνία με το σχολείο του παιδιού σας σχετικά με τους τύπους σχεδίων που έχουν δημιουργηθεί για οποιοδήποτε είδος αλλαγής προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων απολύσεων ή της ηλεκτρονικής διδασκαλίας. Και αν έχετε ηλικιωμένους γονείς ή συγγενείς ή μέλη της οικογένειας με ιδιαίτερες ανησυχίες για την υγεία, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σχέδιο για τη φροντίδα τους αν αρρωστήσουν.

Υπάρχει επίσης κάποια διαβεβαίωση που θα μπορούσε να υπάρξει με τη δημιουργία μιας λίστας ελέγχου οικογενειακών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η οποία θα μπορούσε να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με τις εκκενώσεις, τους πόρους και τις προμήθειες – ειδικά εάν έχετε οποιεσδήποτε προϋποθέσεις ή ασθένειες. Η C.D.C. παρέχει μια λίστα ελέγχου εδώ.

Όσο για τα παιδιά, ηρεμίστε – και να πάρετε τη γρίπη ήρεμα

Τα καλά νέα είναι ότι οι περιπτώσεις κοροναϊού στα παιδιά ήταν πολύ σπάνιες.
Προστατέψτε το παιδί σας λαμβάνοντας τις ίδιες προφυλάξεις που θα κάνατε κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης: ενθαρρύνετε τα συχνά πλύση των χεριών, απομακρύνετε από τους ανθρώπους που βήχουν ή φτάνουν και πάρετε τη γρίπη.

Οι ειδικοί συστήνουν να πάρει το εμβόλιο της γρίπης, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι η καλύτερη προστασία για τους ηλικιωμένους από τη βακτηριακή πνευμονία.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν οι γονείς, λένε οι ειδικοί, και τα καλά νέα είναι ότι τα περιστατικά κοροναϊού στα παιδιά ήταν πολύ σπάνια.

Όταν μιλάτε στα παιδιά σας για μια εστία, βεβαιωθείτε ότι πρώτα αξιολογείτε τη γνώση τους για τον ιό και ότι επεξεργάζεστε το δικό σας άγχος. Είναι σημαντικό να μην απορρίπτετε τους φόβους τους και να τους μιλήσετε σε ένα κατάλληλο για την ηλικία επίπεδο.

Συνεχίστε λοιπόν να ηρεμήσετε και αν υπάρχει μια εκδήλωση στην κοινότητά σας, εφαρμόστε αυτό που είναι γνωστό ως “κοινωνική αποστασιοποίηση”, που σημαίνει περισσότερη τηλεθέρμανση στο σπίτι και λιγότερες εκδρομές στο πάρκο.

Ανησυχείτε για τη χρηματιστηριακή αγορά; Πάρε μια βαθιά ανάσα.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε μακροπρόθεσμα, ακόμη και με τις πρόσφατες μειώσεις.Παρά τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ένα κυματοθραύστη, ο οικονομικός αρθρογράφος The Times Ron Lieber αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε μακροπρόθεσμα. Εξάλλου, τα αποθέματα είναι πώς οι αποταμιεύσεις σας καταπολεμούν τον πληθωρισμό, η αγορά δεν είναι απόλυτη εξάρτηση για τα προσωπικά σας οικονομικά και παίζετε ένα μακρύ παιχνίδι.

“Τα αποθέματα έχουν αποφέρει αξιοπρεπή κέρδη για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ανθρώπους που επιμένουν και οι επιτυχημένοι επενδυτές δεν αγοράζουν όταν οι τιμές είναι υψηλές και πωλούν όταν είναι χαμηλές”, ανέφερε.

“Τίποτα που συμβαίνει σήμερα δεν αλλάζει αυτό”.

Οι διακοπές σας ίσως χρειαστεί να αναβληθούν
Εξετάστε τον προορισμό σας και πώς αισθάνεστε για τον κίνδυνο
Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται “πολύ άνετα” που ταξιδεύουν σε προορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα “αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα”.

Για ταξίδια εκτός της χώρας, ελέγξτε τις προειδοποιήσεις ταξιδιού από την C.D.C., η οποία συνιστά στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν όλα τα μη ουσιώδη ταξίδια στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν.

Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Αμερικανούς ενάντια στα ταξίδια στα κρουαζιερόπλοια. οι ηλικιωμένοι ενήλικες ή όσοι έχουν υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλουν εντελώς τη μη απαραίτητη διαδρομή, δήλωσε ο Δρ. Fauci. Πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Amazon, έχουν αναβάλει το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιών των εργαζομένων.

Δείτε παρακάτω επίσης ένα διαδραστικό χάρτη όπου δείχνει πού οι αρχές προειδοποιούν για τα ταξίδια.

Η “Ακύρωση για οποιονδήποτε λόγο” η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να σας προστατεύσει, αλλά θα σας κοστίσει. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ότι έχετε διαβάσει όλα τα ψιλά γράμματα για να κατανοήσετε τους όρους.

Αναμείνετε ότι το ταξίδι σας ενδέχεται να διακοπεί ή ότι δημοφιλείς ιστότοποι ή αξιοθέατα ενδέχεται να κλείσουν ή να προσφέρουν περιορισμένες ώρες.

Ακόμα, αν είστε άρρωστος, μην ταξιδεύετε. Οι έγκυες γυναίκες και άλλοι με συμβιβασμένα ανοσοποιητικά συστήματα θα πρέπει επίσης να σκεφτούν δύο φορές για μη ουσιαστικά ταξίδια.

Κορoνοϊός: Οι 10 πιο φονικές πανδημίες στην ιστορία του ανθρώπινου γένους

Μητροπολίτης Χαλκίδας: Τέλεσε ευχέλαιο στον Άγιο Γεώργιο Βούνων Διρφύων