Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό το απόγευμα

enhmerosi emvolio

Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό θα πραγματοποιήσουν η κ. Θεοδωρίδου και ο κ. Θεμιστοκλέους το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας.

“Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Εμβολιασμός: Ποιοι θα ωφεληθούν κάνοντας την τέταρτη δόση

Μετά την σιβυλλική ανακοίνωση για την τέταρτη δόση από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών εντάθηκε η σύγχυση στην κοινωνία για το ποιοι θα ωφεληθούν πραγματικά από την τέταρτη δόση των υπαρχόντων εμβολίων με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουμε καμία διαβεβαίωση για το πότε θα γίνουν διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού.

Για να διαλυθεί η σύγχυση και να γίνει σαφές ποιοι πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση για να προστατευτούν και σε ποιους δίνεται το δικαίωμα εφόσον το επιθυμούν και το συζητήσουν με τον γιατρό τους να κάνουν την δόση, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και Α’ αντιπρόεδρος του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας Δημήτρης Παρασκευής εξηγεί ότι υπάρχει πολύ ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια της τέταρτης δόσης για τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και ισχυρή σύσταση για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αρκετοί συνάνθρωποί μας ηλικίας 30 έως 59 ετών θα ήθελαν να κάνουν μία ενισχυτική τέταρτη δόση.

Πρόκειται για παράδειγμα για άτομα που ταξιδεύουν πολύ ή που λόγω των συνθηκών ζωής τους συγχρωτίζονται με πολλούς ανθρώπους ή έχουν ευπαθή άτομα στο περιβάλλον τους, τα οποία και επιθυμούν να προστατέψουν.

Σε ό,τι αφορά την πραγματική προστασία που εξασφαλίζει η 4η δόση ο καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος επισημαίνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια σχεδιάστηκαν με βάση τα αρχικά στελέχη και προσέφεραν πολύ υψηλή προστασία μέχρι και την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Στις νέες υποπαραλλαγές που προέκυψαν από την «μητέρα» Όμικρον και είναι υποπαραλλαγές της Ο2, είναι τόσο μεταλλαγμένη η περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας, ώστε η πραγματική προστασία να μην ξεπερνά το 32% έναντι της μετάδοσης της λοίμωξης. Ωστόσο τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αρκετά αποτελεσματικά έναντι του κινδύνου της σοβαρής νόσησης.

Όσα άτομα κάνουν την τέταρτη δόση έχουν επιπλέον προστασία για περίπου δύο μήνες καθώς γνωρίζουμε ότι μετά το τρίμηνο της διενέργειας της δόσης μειώνεται δραστικά ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Όπως εξηγούν ο καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος και ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τα άτομα που έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου και έχουν νοσήσει έστω και μια φορά έχουν αρκετά ικανοποιητική προστασία με ουσιαστικά την νόσηση να «λειτουργεί» σαν τέταρτη δόση.

Τώρα, η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα είναι μεγάλη, με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Δημήτρη Παρασκευή να εκτιμά ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σίγουρα διπλάσιος από τον καταγραφόμενo ίσως και μεγαλύτερος.

Το γεγονός αυτό θεωρείται αναμενόμενο λόγω της πολύ υψηλής μεταδοτικότητας των υποπαραλλαγών Ο4 και Ο5 και της ανοσιακής τους διαφυγής. Οι υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 διαφεύγουν των εμβολίων και της φυσικής νοσησης με προηγούμενα στελέχη. Επίσης καθοριστικό ρόλο στην μεγάλη διασπορά διαδραματίζει και ο εφηβικός πληθυσμός με την πολύ μεγάλη κινητικότητα ο οποίος είναι ένα μικρό ποσοστό διπλά εμβολιασμένος, παράλληλα υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που είναι ανεμβολίαστοι ενώ κανένα υγιές άτομο κάτω των 18 ετών δεν έχει κάνει τρίτη δόση αφού η δόση αυτή έχει εγκριθεί μόνα για παιδιά και εφήβους με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης ένας ακόμα παράγοντας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο είναι η έλευση των τουριστών χωρίς να γίνονται πια τεστ πουθενά ούτε στις πύλες εισόδου ούτε στον μαθητικό και εφηβικό πληθυσμό όπως γινόταν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ούτε βέβαια στον εργαζόμενο παραγωγικό πληθυσμό της χώρας.

Η ελαχιστοποίηση του αριθμού των τεστ σε συνδυασμό με την πλήρη χαλάρωση των μέτρων προστασίας ειδικά στις τουριστικές περιοχές συμβάλλει στο να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και μάλιστα να αυξηθεί «υπογείως» καθώς πολλά άτομα παραμένουν ασυμπτωματικά.

Συνοψίζοντας, επειδή υπήρξε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για τη διενέργεια της τέταρτης δόσης, οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών να την κάνουν άμεσα όπως και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν κάνει την 4η δόση όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω πάθησης ή ανοσοκατασταλτικής θεραπείας.

Τώρα από εκεί και πέρα για τους ανθρώπους ηλικίας από 30 ετών έως και 59 ετών για τους οποίους έχει ανοίξει η πλατφόρμα με διαθέσιμα εμβόλια μόνο της Pfizer, όποιος θεωρεί ότι πρέπει να το κάνει ας μιλήσει με το γιατρό του. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του και ανάλογα με την καθημερινότητα του, αν θα ταξιδέψει, αν συγχρωτίζεται με πολλά άτομα και αν έχει ευπαθή άτομα στην οικογένεια του τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από τους οικείους τους τότε του δίνεται η δυνατότητα να κάνει κι αυτή την αναμνηστική δόση μέχρι το φθινόπωρο, που όλοι ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια.