Κωνσταντίνος Γραμματικόπουλος: Χαρείτε άφοβα τους μικρούς σας φίλους

coronaa

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA

Ο κτηνίατρος Κωνσταντίνος Γραμματικόπουλος, ιδιοκτήτης του Κτηνιατρικού Κέντρου Ψαχνών μας μεταφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον Κορονοϊό και τα ζώα.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Οι κορονοϊοί εναι ιοι που τους συναντάμε σε πολλά είδη ζώων. Το κάθε είδος ζώου έχει το δικό του είδος κορονοϊού, που δεν μεταδίδεται στα άλλα είδη . Ο κορονοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, κορονοϊός του σκύλου προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη και ισως δώσει διάρροια, ή και αναπνευστικά συμπτώματα . Κανένα από αυτά τα δυο δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Αν και πιθανολογείται ότι αυτές οι λοιμώξεις του ανθρώπου άρχισαν από κάποιο ζώο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς. Αντίθετα, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η εύκολη μετάδοση του ιου από από άνθρωπο σε άνθρωπο.Ο Π.Ο.Υ έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ζώα, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον κορονoϊό. Υπάρχει φραγμός στα ζωικά είδη, ο οποίος δεν επιτρέπει την εύκολη μετάδοση ενός ιού από το ένα είδος ζώου σε ένα άλλο.

Έτσι λοιπόν με τα σημερινά δεδομένα τα κατοικίδια μας δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης η δεξαμενή του ανθρωπίνου κορονοϊού .Επομένως δεν χρειάζεται πανικός και οι άνθρωποι είναι ασφαλείς φτάνει όπως πάντα το λεμε, και οχι μόνο τώρα, να τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής όπως πλύσιμο χεριών, καθαρό περιβάλλον διαβίωσης και φυσικά οχι φιλιά στο στόμα που δυστυχώς το συναντάω συχνά στην καθημερινή μου ενασχόληση με τα κατοικίδια και τους ιδιόκτητες. Καλό θα ήταν ύστερα από κάθε βόλτα τοπικός καθαρισμός τον σημείων του ζώου που έρχονται σε επαφή με το έδαφός.Χαρείτε άφοβα λοιπόν τους μικρούς σας φίλους!!!