Κρούσματα ιλαράς: Συναγερμός από τον ΕΟΔΥ

5 Φεβρουαρίου 2024, 12:52 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Κέντρο Υγείας Ψαχνών - Εμβολιασμοί Covid 19

Έντονη είναι η κινητοποίηση στον ΕΟΔΥ για την επανεμφάνιση της ιλαράς στη χώρα μας, μετά τα πρώτα κρούσματα σε ενηλίκους. Πού εντοπίστηκαν, ποια μέτρα θα λάβει ο ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Ανακοινώσεις για την κατάσταση που επικρατεί με την ιλαρά στην Ελλάδα, αλλά και για τα μέτρα που προτείνονται για τον περιορισμό της, αναμένεται να κάνει σύντομα ο ΕΟΔΥ, ακόμα και εντός της ημέρας.

Κι αυτό διότι, εκτός από την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα και στη χώρα μας.

Οι υγειονομικές αρχές είχαν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο έξαρσης ιλαράς, όπως είχε γράψει το NEWS 24/7.

Πρόκειται για 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μάλιστα σε ενήλικες, ενώ ακόμη 2 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Τα 2 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη και ένα στη Βόρεια Ελλάδα. Και τα τρία περιστατικά νόσησαν μετά από ταξίδι στη Ρωσία και τη Ρουμανία.

Αυτό που ανησύχησε του ειδικούς του ΕΟΔΥ, είναι ότι στις συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος συρροής κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, και στην περιοχή της Κρήτης και σε αυτή της Βόρειας Ελλάδας, η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά κάτω από το 95%.

Σε τοπικό επίπεδο, είναι σημαντικό τουλάχιστον το 95% των παιδιών να είναι εμβολιασμένο για να αποφευχθούν πιθανές εξάρσεις κατά την εισαγωγή του ιού.

Εξαιρετικά υψηλή η μεταδοτικότητα της ιλαράς

Παναθηναϊκός: Χωρίς να σκοράρει ο Ολυμπιακός, δεν φεύγει αλώβητος από τη Λεωφόρο

Και οι 3 ασθενείς μπήκαν σε καραντίνα, ενώ όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, απομονώθηκαν με εντολή των αρχών.

Στους ανεμβολίαστους συγγενείς χορηγήθηκε προληπτικά το εμβόλιο της ιλαράς.

Η εμπύρετη εξανθηματική νόσος της ιλαράς είναι υπερμεταδοτική και κάνει πολύ εύκολα επιδημίες, ιδιαίτερα ανάμεσα σε επίνοσα άτομα (που δεν έχουν ανοσοποιηθεί μέσω νοσήσης ή εμβολιασμού).

Συγκεκριμένα, έχει δείκτη μεταδοτικότητας 20, που σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό της ιλαράς σε 20 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι με τον κορονοϊό, κατά το πρώτο κύμα, ο κάθε ασθενείς μπορούσε να μεταδώσει σε τρία άτομα, δηλαδή είχε πολύ χαμηλότερη μεταδοτικότητα από την ιλαρά.

Τρία μέτρα για τον περιορισμό της Ιλαράς από τον ΕΟΔΥ

Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να αποστείλει τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στις παραπάνω τρεις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Για την εμβολιαστική εκστρατεία, η χώρα μας έχει παραγγείλει μάλιστα περισσότερα από 10.000 εμβόλια κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας ερυθράς (MMR), τα οποία θα χορηγηθούν σε ανεμβολίαστα ή μη επαρκώς εμβολιασμένα παιδιά και μεγάλους. Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει και επόμενη παραγγελία.

Προσπάθεια θα γίνει και για την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών και στους υγειονομικούς.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.