Κύστη κόκκυγος: Υπάρχει ριζική θεραπεία;

31 Ιανουαρίου 2021, 10:25 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Κύστη Κόκκυγος

Είναι από τις μεγαλύτερες φοβίες που έχουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες. Η κύστη κόκκυγος τρομάζει. Και όπως συμβαίνει με ό,τι μας τρομάζει οι μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτήν είναι πολλοί. Άλλοι αφορούν τον πόνο που βιώνει το πάσχον άτομο και άλλοι τις συνήθειες που θα πρέπει να αλλάξει, όπως ο τρόπος που κάθεται ή κοιμάται. Και όμως πρόκειται για ένα πρόβλημα που, όσο ενοχλητικό και αν είναι, είναι μικρό. Και το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί είναι μια απλή και σωστή ενημέρωση, αναφέρει ο δρ Διαμαντής Θωμάς, Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκόπος, Διευθυντής Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Διαμαντής Θωμάς, Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκόπος, Διευθυντής Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.
Διαμαντής Θωμάς, Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκόπος, Διευθυντής Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Τι ακριβώς είναι η κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο μπορεί να ξεκινήσει ως οξεία κατάσταση (απόστημα) ή να εγκατασταθεί ως χρόνια φλεγμονή. Εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα (εξού και το όνομα), ανάμεσα στους γλουτούς.

Για την εμφάνιση της νόσου έχουν ενοχοποιηθεί, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, τα καθιστικά επαγγέλματα και η έντονη τριχοφυΐα.

Συνήθως προκαλείται από τη διείσδυση των τριχών μέσα στο δέρμα, που έρχεται ως αποτέλεσμα της τριβής μεταξύ των γλουτών, εξού και η ονομασία τριχοφωλεακό συρίγγιο (φωλιά από τρίχες).

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ένα απλό, μικρό «σπυράκι» μέχρι μια μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά, η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Όταν η περιοχή έχει φλεγμονή, τότε είναι ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή ενώ από αυτήν μπορεί να εκρέει πύον το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Η φλεγμονή μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και κακουχία.

Υπάρχουν πολλοί συνήθεις «τύποι» της πάθησης. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος. Μετ’ ολίγον, το απόστημα θεραπεύεται είτε με ιατρική παρέμβαση είτε από μόνο του (παροχετεύεται-«σπάει» κατά το κοινώς λεγόμενο), και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν συρίγγιο κύστεως κόκκυγος. Έτσι η κοιλότητα (κύστη) συνδέεται πλέον με πόρους με το δέρμα από τους οποίους κατά καιρούς γίνεται εκροή υγρού.

Ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Η χρόνια νόσος προκαλεί επεισόδια πρηξίματος, πόνου και απώλειας υγρών ή πύου. Η χειρουργική επέμβαση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεί τη μοναδική θεραπεία.

Πώς θεραπεύεται η κύστη κόκκυγος

Η θεραπεία σχεδόν πάντα εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου. Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει ως στόχο την πλήρη αφαίρεση της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic (ημερήσια κλινική), ή με γενική αναισθησία, ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς. Μπορεί να είναι κλασική, δηλαδή να γίνει με νυστέρι είτε με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών όπως το LASER ή οι R/F (ραδιοσυχνότητες), αναίμακτα και ανώδυνα. Υπάρχουν και άλλες τεχνικές που υπόσχονται ανώδυνο χειρουργείο, αλλά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά υποτροπών.

Μετά το χειρουργείο χρειάζεται καθημερινή φροντίδα στο τραύμα με αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο ιατρείο ή ακόμα και στο σπίτι του ασθενούς από τους οικείους του, πάντα σε συνεννόηση με τον χειρουργό. Για να ολοκληρωθεί η θεραπεία και να ελαχιστοποιηθούν τα ποσοστά υποτροπής πάντα προτείνεται στον ασθενή η αποτρίχωση της περιοχής του κόκκυγα με LASER.

Μετά από μια θεραπευτική επέμβαση υπ’ αυτές τις συνθήκες, η δυσάρεστη εμπειρία που ονομάζεται κύστη κόκκυγος, γίνεται παρελθόν μια για πάντα.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα Dthomas.gr

zougla.gr

 

ΤΩΡΑ – Νέα Αρτάκη Ευβοίας: Τους σταμάτησαν στην παραλία για έλεγχο και βρήκαν ναρκωτικά

Δομή μεταναστών Ριτσώνας: Εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας γυναίκα για υπερβολική δόση χαπιών

Χαλκίδα Ευβοίας – Φωτορεπορτάζ: Η πρώτη μέρα της εφαρμογής των νέων μέτρων επιτήρησης

Νέα Αρτάκη: 11χρονος βρήκε την μητέρα του λιπόθυμη μέσα στο σπίτι – Με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο

Χαλκίδα Ευβοίας: Οι έλεγχοι της Τροχαίας στην είσοδο της πόλης την πρώτη μέρα της εφαρμογής των νέων μέτρων [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε τοπικό Lock down με σκληρότερα μέτρα ο Δήμος Χαλκιδέων – Επιβεβαίωση του eviathema.gr για την επίσκεψη Χαρδαλιά – Δείτε τι μέτρα θα ισχύουν από αύριο το πρωί

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.