Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί μία κυτταρολογική εξέταση, κατά την οποία πραγματοποιείται λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού. Στόχος της εξέτασης, είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και ο εντοπισμός ασθενειών από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί μια γυναίκα, όπως οι ιοί HPV.
O μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος κ. Δημήτριος Τουλούμης απαντά σε βασικά ερωτήματα του eviathema.gr γύρω από αυτό το θέμα.
Τι είναι το τεστ Παπανικολάου;
Το τεστ Παπανικολάου είναι μια χαμηλού οικονομικού κόστους εξέταση μέσω της οποίας μπορεί να ελεγχθεί μαζικά ο γυναικείος πληθυσμός όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Στο τεστ Παπανικολάου, ο γυναικολόγος πέρνει δείγμα κυττάρων από τον εξωτράχηλο και τον ενδοτράχηλο της μήτρας της γυναίκας και το δίνει στον κυτταρολόγο για να πάρει απαντήση εαν τα κύτταρα του τραχήλου της γυναίκας είναι φυσιολογικά ή έχουν αλλοιώσεις.
Ποιο είναι το αίτιο εμφάνισης αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας;
Είναι η λοίμωξη από τους ιούς των κονδυλωμάτων [HPV]. Είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί. Πρόκειται για ιούς ευρεώς διαδεδομένους στον γενικό πληθυσμό. Σε ηληκίες 18 – 45 ετών. Το ποσοστό εμφάνισής τους αγγίζει το 90%.
Ποιο είναι το αίτιο του καρκίνου του τραχύλου της μήτρας;
Το αίτιο που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αποτελεί η λοίμωξη από ιούς κονδυλωμάτων.
Κάθε πότε διενεργείται το τεστ Παπανικολάου;
Σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες μια φορά τον χρόνο εαν δεν υπάρχει ιστορικό λυμωξης από ιούς κονδυλωμάτων και τα προηγουμενα τεστ είναι φυσιολογικά.
Εαν αλλάξουν σεξουαλικό σύντροφο, έξι μήνες από το χρονικό σημείο αλλαγής. Εαν είναι θετικές στους ιούς των κονδυλωμάτων κάθε έξι μήνες.
Αρκεί το τεστ Παπανικολάου για να ελεγχθούν σωστά οι γυναίκες;
Όχι δεν αρκεί. Έχει παγκοσμίως υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων της τάξης του 30%.
Πως ελέγχουμε τις HPV(+) γυναίκες;
Κάνοντας κολποσκόπιση σε ένα γυναικολογικό ιατρείο είναι η απάντηση. Στην διάρκεια της εξέτασης αποκαλύπτεται η βλάβη και σταδιοποιείται από τον γυναικολόγο, είτε μόνο από την κολποσκοπική εικόνα είτε και με λήψη βιοψιών και παθολογοανατομική εξέτασή τους.
Ποιος είναι ο ρόλος της ανίχνευσης – ταυτοποίησης ιών κονδυλωμάτων με PCR μεθοδολογία;
Κυρίως να ανιχνεύσουμε σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ποιες είναι θετικές στους ιούς των κονδυλωμάτων (Ειδικά σε ιούς υψηλής επικινδυνότητας) ενώ έχουν απόλυτα φυσιολογικό τεστ παπ.
Αυτό μπορεί να συμβεί, δηλαδή, να είναι φορείς των ιών χωρίς βλάβη αλλά μπορεί και όχι.
Έτσι ανιχνεύουμε βλάβες σε γυναίκες που αλλιώς θα έμεναν αδιάγνωστες.
Ποιος είναι ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος κ. Δημήτριος Τουλούμης;
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε την ειδικότητα του μαιευτήρα -χειρουργού γυναικολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου. Εξειδικεύθηκε στον προγεννητικό έλεγχο στο αντίστοιχο τμήμα του Μαιευτηρίου Έλενα Βενιζέλου.
Λειτουργεί εδώ και 14 συναπτά έτη μαιευτικό γυναικολογικό ιατρείο στην Χαλκίδα (Βαρατάση & Δούνα 10 – 3ος Όροφος) ενώ λειτουργεί εδώ και 6 μήνες νέο γυναικολογικό – μαιευτικό ιατρείο στα Ψαχνά Ευβοίας επί των οδών Δημοκρίτου 5 & Βενιζέλου (2ος όροφος).
Εξυπηρετεί τα μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης στο Μαιευτήριο Ιασώ.