in

Θεοκλής Ζαούτης: «Δεν υπάρχουν αυτοάνοσα που εμφανίζονται χρόνια μετά τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια»

mRNA εμβόλια

Το συνηθέστερο επιχείρημα των αντιεμβολιαστών, αλλά και την ανυπόστατη φήμη που έχει φοβίσει ορισμένους από τους διστακτικούς πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά ανησυχούν για τις παρενέργειες των εμβολίων, καταρρίπτει ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν -χωρίς κανένα επιστημονικό στοιχείο- πως τα εμβόλια ενδέχεται να προκαλούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που σχετίζονται με την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων ενδεχομένως ακόμα και μετά από 10 έως και 15 χρόνια από τον εμβολιασμό.

“Το τι ακούγεται που δεν στηρίζεται σε δεδομένα δεν λέγεται… Αυτό πως το ξέρει κάποιος, από τη στιγμή που δεν έχουν περάσει 10 με 15 χρόνια; Που στηρίζεται; Δεν έχει καμία βάση”, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης.

Συμπληρώνει, επίσης, πως τα εμβόλια του κορονοϊού με την τεχνολογία mRNA είναι τα πρώτα που έχουν δημιουργηθεί, και άρα δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο δεδομένο να υποστηρίζει αυτή την ανυπόστατη θεωρία. “Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, υπάρχει πράγματι ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να εμφανιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα μετά από τον εμβολιασμό, με συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ποιο αυτοάνοσο μπορεί να παρουσιαστεί μετά τον εμβολιασμό
Μία πολύ σπάνια παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί ως αυτοάνοσο, μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, είναι το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (Guillain–Barré), σύμφωνα με πρόσφατα ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μια πάθηση που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Το αυτοάνοσο αυτό σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο καθώς πλήττει ένα με δύο άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση Neuroepidemiology. Έχουν εντοπιστεί δε μέχρι σήμερα συνολικά 15 περιστατικά, τα οποία μάλιστα δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι συνδέονται με τον εμβολιασμό.

“Η φήμη αυτή για τα αυτοάνοσα νοσήματα που μπορεί να εμφανίζονται μετά από 15 χρόνια, προέκυψε -για να είμαι δίκαιος- καθώς υπήρχαν στο παρελθόν παλαιότερες εκδόσεις εμβολίων (π.χ. της γρίπης) που συνδέονταν με το αυτοάνοσο σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ”, αναφέρει ο Καθηγητής κ. Ζαούτης και εξηγεί:

“Αυτά τα αυτοάνοσα, όμως, δεν παρουσιάζονται 10 με 15 χρόνια μετά. Ακόμη και αυτό που αναφέρθηκε με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, δεν θα το δεις μετά από 10 με 15 χρόνια, θα το δεις άμεσα, δηλαδή εντός κάποιων μηνών. Αυτό είναι το κύριο. Με άλλα αυτοάνοσα δεν υπάρχει συσχέτιση. Η Γκιγιέν-Μπαρέ είναι νευροπάθεια, αλλά είναι ΣΠΑΝΙΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το τονίσετε”, λέει.

Ο λόγος που μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να εμφανιστεί η επιπλοκή Γκιγιέν-Μπαρέ μέσα στους τρεις μήνες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επειδή τότε κορυφώνεται η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

“Κι αν το σκεφτούμε λογικά, τότε είναι το πικ της ανοσίας που δημιουργείται από το εμβόλιο, κι έτσι τότε μπορεί να “στραβώσει” το ανοσοποιητικό σύστημα και να δημιουργήσει αυτό το αυτοάνοσο. Τα 10 – 15 χρόνια που λένε, είναι απλά “ιστορίες τρόμου”, λέει καταλήγοντας.

Πηγή: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia

Δήμος Χαλκιδέων: Ξεκινάει πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών για ευάλωτες ομάδες πολιτών

Γιάννης Τούντας: Ο κορωνοϊός είναι μεταδοτικός όσο η ανεμοβλογιά – Θα θρηνήσουμε και παιδιά

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους – Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Ραγδαίες εξελήξεις – Σήφης Βαλυράκης: Ποιοι είναι οι δύο Βασικοί ύποπτοι για τον θάνατο του

Πόθεν έσχες βουλευτών – Ζαλίζει η φορολογική δήλωση του Σπύρου Πνευματικού και της συζύγου του με πάνω από 1.500.000 εκ. καταθέσεις – Ποιοι άλλοι έχουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

Ψαχνά Ευβοίας: Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο προς Πολιτικά [ΦΏΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Self Test

Self test: Ποιοι είναι δικαιούχοι 4 τεστ τον Αύγουστο