Θανάσης Τάρτης – Food pass: Το… «δελτίο σίτισης»

Θανάσης Τάρτης

Το «δελτίο σίτισης» που η κυβέρνηση βάφτισε «food pass», έχει προκαλέσει οργισμένα σχόλια για την ξεκάθαρη εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Η προεκλογική «ασπιρίνη», που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αντισταθμίζει τη διπλή αφαίμαξη από τα εισοδήματα των πολιτών.

Ταυτόχρονα, προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν την ανεπάρκειά τους με την επιδοματική πολιτική της εξαπάτησης.

Του δικηγόρου Αθανάσιου Τάρτη

Το χαρτζιλίκι «food pass» ή το «δελτίο σίτισης» που ίσχυε πριν 50 χρόνια και σημαίνει πρακτικά κουπόνια για φαγητό, δεν σχετίζεται με την «καταπληκτική ποιότητα ζωής», που έταζε πριν γίνει Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αν το δικαιούνται 8,5 εκατομμύρια Έλληνες το «food pass», σημαίνει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι νόμιζα. Όλα τα «passes» που περηφανεύεται η κυβέρνηση, πληρώνονται «ρεφενέ» από την φορολόγηση των λαών και αυγατίζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για αισχροκέρδεια μιλάει πιά το 73,3% των πολιτών, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ξέρατε ότι βρισκόμαστε στην πρώτη 5άδα των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ; Οι χαμηλότεροι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ είναι στο Λουξεμβούργο (17%), τη Μάλτα (18%) και την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Ρουμανία (όλοι στο 19%), ενώ μόνο η Ουγγαρία, η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία έχουν υψηλότερο ΦΠΑ από την Ελλάδα.

Μάλιστα στην παρούσα φάση με την ακρίβεια να «πονάει» τα νοικοκυριά, το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Έχουμε μια κυβέρνηση που δε μειώνει το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα βασικά είδη διατροφής, δε μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν προχώρησε στην αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, όπως κάνουν άλλες χώρες, αλλά ούτε φορολόγει τα υπερκέρδη στην ενέργεια.

Τη στιγμή που στην ΕΕ η φορολογία των υπερκερδών, για παράδειγμα των εταιρειών διύλισης και πώλησης πετρελαίου ξεπερνά το 70%, στη χώρα μας θα κινηθεί στο 30%.

Ποιον κοροϊδεύουν; Αυτό δεν είναι ακρίβεια, είναι λεηλασία! Και να μη παρουσιάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκη, σαν «Μεσσίας» που πολλαπλασιάζει «τους πέντε άρτους και τους δύο ιχθύες»

Το ποσό που αναλογεί στην τετραμελή οικογένεια έδωσε ήδη την αφορμή για ειρωνικά και επικριτικά σχόλια. Με το επίδομα να αντιστοιχεί σε 52 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια, μιλούν για «ψίχουλα» και εμπαιγμό των πολιτών.

Για παράδειγμα

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά καταδεικνύεται η αποτυχία της κυβέρνησης για τα πολυδιαφημιζόμενα, πλην όμως τρύπια, καλάθια του νοικοκυριού, χωρίς να επενδύει στο κοινωνικό κράτος, το οποίο εκφράζει μια συγκεκριμένη συνταγματική, νομοθετική και διοικητική-οργανωτική τυποποίηση των παροχικών και ρυθμιστικών μηχανισμών.