Κάντε τις σαλάτες σας να ξεχωρίσουν: 3 εύκολες συνταγές για βινεγκρέτ

XYMOS
Source de l'image: fifteenspatulas.com

Μια σάλτσα βινεγκρέτ είναι το ιδανικό ντρέσινγκ για να κάνετε τις σαλάτες σας ακόμη πιο ορεκτικές και να δείτε την οικογένεια και τους φίλους σας να ζητούν να τους σερβίρετε ξανά. Πολλοί χρησιμοποιούν τον γαλλικό αυτό όρο έχοντας τη λαθεμένη εντύπωση ότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη συνταγή με καθορισμένα υλικά, όπως για παράδειγμα η σάλτσα μπεσαμέλ.

Όμως, στη γενική ονομασία βινεγκρέτ (από τη γαλλική λέξη vinaigre που σημαίνει ξύδι), υπάγονται μια σειρά από σάλτσες με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως εξηγεί ο γνωστός σεφ Πάνος Λουκάκος, σε άρθρο του με τίτλο «Η χημεία της βινεγκρέτ».

Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτό το ντρέσινγκ είναι μια λιπαρή ουσία, όπως το λάδι, ένα οξύ, όπως το ξύδι και ένας γαλακτοματοποιητής, όπως η μουστάρδα ή ο κρόκος αυγού. Από εκεί και πέρα μπορείτε να εμπνευστείτε από τις συνταγές που ακολουθούν και να αφήσετε τη φαντασία σας να δουλέψει!

Βασική συνταγή βινεγκρέτ

Ένα ιδανικό ντρέσινγκ για το μαρούλι ή σαλάτες που έχουν σαν πρώτη ύλη όσπρια ή τόνο. Περιέχει μόνο τρία υλικά, που πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να «απογειωθεί» η γεύση της. Προτιμήστε τη μουστάρδα τύπου Dijon που θα δώσει ένα πιο πικάντικο touch και ένα ελαφρύ ελαιόλαδο, με χαμηλά οξέα. Μπορείτε να δείτε σε διαδικτυακή ή έντυπη μορφή το φυλλάδιο AB, αλλά και φυλλάδια από άλλες αλυσίδες ειδών διατροφής, που περιέχουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για μουστάρδες αρωματισμένες με βότανα, αλλά και ελαιόλαδα μικρών παραγωγών σε διάφορες συσκευασίες. 

Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (45 ml)
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (20 g)
  • 2 κουταλιές άσπρο ξύδι (30 ml)
  • Αλάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας

Προετοιμασία

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός ή σε ένα multimixer έως ότου έχετε μια παχιά, ομοιογενή πάστα. Σερβίρετε τη σαλάτα και προσθέστε τη βινεγκρέτ από πάνω.

Βινεγκρέτ Caesar

Source de l’image: i0.wp.com

Ένα πλούσιο ντρέσινγκ που θα συνοδεύσει την πιο διάσημη σαλάτα του κόσμου, η οποία εφευρέθηκε στο Μεξικό το 1924 από τον Ιταλό σεφ Σέζαρ Σαρντίνι και έκτοτε έχει βρει τη θέση της στους καταλόγους των εστιατορίων όλου του κόσμου.

Υλικά

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon (5 g)
  • 2 αντσούγιες
  • χυμός ½ λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcestershire (5 g)
  • ½ καρβέλι μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (250 ml)
  • ½ σκελίδα σκόρδου
  • ¼ φλιτζάνι παρμεζάνα (50 g)
  • Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Προετοιμασία

Τρίψτε το μπαγιάτικο ψωμί, τοποθετήστε το σε ένα ταψάκι και πασπαλίστε με λίγο λάδι και αλάτι.

Βάλτε το στο γκριλ του φούρνου για περίπου 15 λεπτά για να φτιάξετε τραγανά κρουτόν.

Χρησιμοποιήστε ένα γουδί ή multi για να πολτοποιήσετε τις αντζούγιες.

Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα Worcestershire και το μαύρο πιπέρι στην πάστα με τις αντζούγιες.

Προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο και συνεχίστε να αναμιγνύετε μέχρι να φτιάξετε μια σάλτσα με την υφή της μαγιονέζας.

Προσθέστε το τυρί παρμεζάνα και τα κρουτόν στο τέλος.

Βινεγκρέτ με μέλι

Source de l'image: thedailymeal.com
Source de l’image: thedailymeal.com

Το μέλι θα κάνει τη σάλτσα να «δέσει» και να αγκαλιάσει άψογα λαχανικά ψητά στο γκριλ ή μια σαλάτα με αντίδια και καρύδια.

Υλικά

3 κουταλιές ξύδι από μηλίτη (45 ml)
1 κουταλιά της σούπας μέλι (25 g)
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (30 ml)
Πιπέρι

Προετοιμασία

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ μέχρι να αναμιχθούν τέλεια.
Σερβίρετε με τη σαλάτα της επιλογής σας.

Βινεγκρέτ με μάνγκο

mango
Source de l’image: pinterest.com

Ένα εξωτικό φρούτο που θα δώσει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση σε αυτό το ντρέσινγκ, που ταιριάζει τέλεια με ρόκα και φύλλα σιναπιού.

Υλικά

1 ώριμο μάνγκο
χυμός από 1 λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κάρυ (30 g)
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά με το χέρι ή σε ένα μπλέντερ.
Προσθέστε το λάδι σιγά – σιγά στο τέλος.
Σερβίρετε και απολαύστε!