Ζάρακες Ευβοίας: Της έβαλε πρόστιμο η Πυροσβεστική επειδή δεν τηρούσε προληπτικά μέτρα σε φωτιά που έβαλε

13 Φεβρουαρίου 2024, 7:39 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Φωτιά καλλιέργιες

Διοικητικό πρόστιμο αξίας 500€, επιβλήθηκε την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Αλιβερίου, σε ημεδαπή, η οποία δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μετά απο καύση σε υπολείμματα καλλιεργειών, στην Τ.Κ. Ζαράκων, δήμου Κύμης – Αλιβερίου, Ευβοίας.

Για την καύση των υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση ή δασικές εκτάσεις πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τις 12:00 το μεσημέρι), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να μάθει σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.
  • Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ήμερα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.
  • Κατά το κόψιμο-κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.
  • Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.
  • Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον 3 μέτρων.
  • Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
  • Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον 3 μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.
  • Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.
  • Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων 200 λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.
  • Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.