Καίριες προτάσεις από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας για τις επιχειρήσεις – Η Πρόεδρος Βούλα Αγιοστρατίτη μιλά στο eviathema.gr

Βούλα Αγιοστρατίτη

Το eviathema.gr συνάντησε την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας κ. Βούλα Αγιοστρατίτη, η οποία μίλησε για τα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα αυτήν την περίοδο ενώ αναφέρθηκε και στα αιτήματα που έγιναν από την Ομοσπονδία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Πείτε μας αρχικά λίγα πράγματα για τις δυσκολίες του κλάδου της επιχειρηματικότητας στην Εύβοια αυτή την περίοδο. Πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση από τους επιχειρηματίες;

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί όλο αυτό το διάστημα που είμασταν κλειστά το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Το ότι έχουν παγώσει οι ασφαλιστικές εισφορές, οι υποχρεώσεις στην εφορία, τα δάνεια, οι επιταγές, δεν μας λέει κάτι.

Όταν θα ξεκινήσουμε και θα πρέπει να πληρώσουμε πιστεύουμε τότε ότι θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα.

Όταν αναγκαστούν οι επαγγελματίες να ξεκινήσουν να πληρώνουν, όλα αυτά που έχουν παγώσει όλο αυτό το διάστημα τότε το πρόβλημα θα φανεί.

Επειδή λοιπόν  το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε πάρα πολύ, ειδικά οι επιταγές και το stock εμπόρευμα που έχουν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα καταστήματα  και τώρα είναι υποχρεωμένα να αγοράσουν  νέο εμπόρευμα και να υπογράψουν νέες επιταγές εμείς σαν ομοσπονδία, κάναμε μια γενική συνέλευση με καλεσμένο τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών τον κ. Τριαντόπουλο όπου του ζητήσαμε κεφάλαιο επανεκκίνησης, ώστε να μπορούν να πληρωθούν οι επιταγές και τα έξοδα που είχαμε όλο αυτό το διάστημα ώστε να μην φτάσουμε σε αδιέξοδο, να μην έχουμε περισσότερα λουκέτα και να μην αυξηθεί η ανεργία.

Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν πολύ θετικός. Εστιάσαμε κυρίως σε δύο θέματα, το κεφάλαιο επανεκκίνησης και στο πρόγραμμα που έχει αναγγελθεί για την παροχή  κουπονιών για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων όπου εξαιρούνται βέβαια οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υπαλλήλους ή που έχουν υπαλλήλους με 4ωρη εργασία.

Για αυτό λοιπόν ζητήσαμε να συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις, αφού στην Εύβοια οι περισσότερες είναι χωρίς υπαλλήλους οπότε εξαιρούνται. Ήταν θετικός και σε αυτό το αίτημά μας ενώ μας ζήτησε να καταθέσουμε μια εμπεριστατωμένη πρόταση για το κεφάλαιο επανεκκίνησης.

Εμείς λοιπόν σε συνεργασία με την  Εθνική Συνομοσπονδία, κάναμε μια πρόταση όπου ζητάμε εκτός των άλλων σαν κεφάλαιο επανεκκίνησης το 30% του τζίρου του 2020.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά και πάλι η εστίαση με κάποια μέτρα  που κατά κοινή αποδοχή δυσκολεύουν την λειτουργία. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.

Δυσκολεύει κυρίως το ωράριο καθώς όταν 10.30 θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν τα καταστήματα θα υπάρχει θέμα. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η εστίαση θα δουλέψει, το λιανικό εμπόριο είναι αυτό που έχει πρόβλημα.

Είναι αρκετά υποτονική η κίνηση, παρόλο που βρισκόμαστε σε εορταστική περίοδο. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ συγκρατημένος, ενώ στους δρόμους έχουμε πάρα πολύ κίνηση τα καταστήματα είναι άδεια.

Αν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βάφτιση δεν θα αυξηθεί η δουλειά στα καταστήματα.

Θεωρείτε πως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις ξανά;

Θεωρώ πως ναι, σε εξωτερικούς χώρους υπό κάποιους κανόνες ενώ έχουμε μάθει πλέον να πειθαρχούμε. Ειδικά στο λιανικό εμπόριο έχουμε αποδείξει ότι πειθαρχούμε και αυτό το έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι οι λημιξιολόγοι, ότι δεν υπάρχει αύξηση  των κρουσμάτων λόγω των επισκέψεων στα καταστήματα.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδίας για τα θέματα της επιχειρηματικότητας;

Κάθε εβδομάδα, έχουμε και νέα μέτρα. Εμείς παρακολουθούμε και λόγο του ότι όλοι οι εγκύκλιοι έχουν αρκετές ασάφειες, ενημερώνουμε τα μέλη μας, πιέζουμε και τους βουλευτές του Νομού μας και τα Υπουργία, με επιστολές και με τηλεδιασκέψεις. Σε όλα τα θέματα είμαστε σε επαφή με τα αρμόδιά Υπουργεία και κάνουμε παρεμβάσεις.

Πείτε μας λίγα λόγια για το θέμα των Self Test στις επιχειρήσεις.

Υπήρξε μεγάλη σύγχυση για τα self test. Το σύστημα υποστηρίζει μόνο τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι δηλωμένοι στο ΕΡΓΑΝΗ και όχι τους ιδιοκτήτες.

Επειδή πάρα πολλές επιχειρήσεις – μέλη μας στην Εύβοια, είναι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους εκεί επικράτησε μια σύγχυση. Μας έχουν ενημερώσει ότι θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιο που να συμπεριλαμβάνει τους ιδιοκτήτες.

Γιάννης πίνει…Γιάννης κερνάει…

Χαλκίδα Ευβοίας: “Μπούκαρε” σε ιατρείο και “βούτηξε” κινητό τηλέφωνο – Τον συλλάβαν μια μέρα μετά

Απάντηση της Μητρόπολης Χαλκίδος για ανακρίβειες τοπικού blog

Πανικός στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας – Επεισόδια σε Μαμούθ κορονοπάρτυ από Ρομά [ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Βασιλικό Ευβοίας: Κλέφτες έκαναν “Πλιάτσικο” για δεύτερη φορά στο κατάστημα καφέ “Ρίζος” – Βίντεο Ντοκουμέντο την ώρα της διάρρηξης – Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο