200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα

19 Απριλίου 2024, 6:22 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς διακόσια χρόνια, ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές του. Στις 19 Απριλίου 1824 ο μεγάλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων άφησε την τελευταία του πνοή στο πολιορκημένο από τους Τούρκους Μεσολόγγι, δίνοντας τη ζωή του για τη χώρα μας -μια χώρα που δεν ήταν η δική του.

Ο Λόρδος Βύρων είχε μια σημαντική επίδραση και στήριξη στην Ελλάδα και στον ελληνικό αγώνα για την ανεξαρτησία και η αγάπη του για τη χώρα μας ήταν γνωστή ευρέως. Το ενδιαφέρον του για την ελληνική ιστορία και πολιτισμό ήταν εμφανές και στην ποίησή του, αναδεικνύοντας συχνά θέματα που σχετίζονται με την αρχαία Ελλάδα και τον αγώνα των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το 1823, μετέβη στην Ελλάδα για να παράσχει έμπρακτα την υποστήριξή του στον ελληνικό αγώνα. Αν και η παρουσία του εκεί ήταν σύντομη, η προσφορά του ήταν σημαντική, καθώς συνέβαλε ουσιαστικά στην ψυχολογική υποστήριξη των Ελλήνων αγωνιστών.

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στην Μεσολόγγι, μια πόλη που τότε βρισκόταν υπό πολιορκία από τους Οθωμανούς. Πέθανε από πυρετό λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούσαν εκεί.

Ο θάνατός του ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της επαναστατικής περιόδου της Ελλάδας.

Άνδρες και γυναίκες τον έκλαψαν σαν πραγματικό αδελφό και προστάτη του Έθνους. Ο Λόρδος Βύρωνας έγινε σύμβολο του πατριωτισμού και ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας της Ελλάδας ενώ ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ένα μεγάλο ποίημα («Εις το θάνατο του Λορδ Μπάιρον») χαρισμένο στο μεγάλο αυτό λάτρη της Ελλάδας, που αρχίζει μ’ αυτούς τους στίχους:

Λευθεριά, για λίγο πάψε
Νά χτυπάς με το σπαθί·
Τώρα σίμωσε καί κλάψε
Εις του Μπάιρον το κορμί·

«Μας φάνηκε σαν να μας άρπαξε κάποιος ένα κομμάτι από το μέλλον μας», έγραψε ο μεγάλος Γάλλος ουμανιστής συγγραφέας Βίκτορ Ουγκό.

Εκδήλωση προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα διοργανώνει ο Δήμος Βύρωνα για σήμερα με δωρεάν είσοδο στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.