Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικό το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή

25 Απριλίου 2024, 8:47 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικό το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή

Παρακολουθήστε ζωντανά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σία Κοσιώνη, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό το επεισόδιο στη Βουλή» 

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ” εξήγησε και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την πολύ γρήγορη αντίδρασή του η οποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει ακραίες συμπεριφορές. Ήταν ταυτόχρονα εξαιρετικά αποκαλυπτικός για ό,τι συμβαίνει σε αυτό το χώρο της «ακροδεξιάς πολυκατοικίας, ο θεός να την κάνει πολυκατοικία, το συνονθύλευμα αυτό των κομμάτων μοιάζει μάλλον αυθαίρετο, χτισμένο με ψέματα και βία». Αναρωτήθηκε αν πράγματι θέλουμε στη Βουλή να εκπροσωπούνται κόμματα που αντιπροσωπεύουν την ωμή βία και ένα μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο. 

Τόνισε παράλληλα πως θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός βουλευτικού κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα που πρεσβεύουν την ωμή βία κι έναν μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο που εκπέμπει διχασμό και μίσος. 

Με ρύθμιση της ΝΔ βρέθηκαν εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες» σημείωσε, ενώ μιίλησε για ανάχωμα Δημοκρατίας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Για τους Σπαρτιάτες ανέφερε, ακόμη: «Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός διαδικασίας από τον Άρειο Πάγο μετά από ρύθμισή που προώθησε η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι φυσικά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην ξεχνάμε, είχε κυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και διχαστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με τις προσελεύσεις πολιτικών στους ιερούς ναούς, ενόψει του Πάσχα.

Τρία τα κόμματα στην ακροδεξιά πολυκατοικία 

Στην ακροδεξιά πολυκατοικία ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τρία κόμματα. “Το κάθε ένα από αυτά τα τρία κόμματα σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο” ανέφερε.  

Τόνισε ότι οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός της εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία πατάει πάνω σε ρύθμιση που ψήφισε και υποστήριξε η ΝΔ κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω υπομνημάτων, “όταν κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλλουν”, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

“Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις. Εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή” επισήμανε.  

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κανάλι με την ακροδεξιά ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Πάνου Καμμένου. ‘’Τα κόμματα έχουν ευθύνες να υψώσουν ανάχωμα δημοκρατίας σε τέτοια φαινόμενα’’. 

Αναφερόμενος στον κ. Βελόπουλο και τον κ. Παπαδόπουλο από τη Νίκη, έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης, μιλώντας για ‘’χριστιανόμετρο’’ και συγκεκαλυμμένες απειλές, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτροπές να μην επισκεφθεί κόσμος τους ναούς τις ημέρες του Πάσχα. ‘’Αυτές είναι απαράδεκτες διχαστικές δηλώσεις, σε καμία περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν το χριστιανισμό και την πίστη’’.  

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τεκμηριωμένες απαντήσεις και από την ίδια Εκκλησία στο θέμα αυτό υπενθυμίζοντας ότι αυτές οι ημέρες είναι ημέρες αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης. 

Επανερχόμενος στα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία όπως είπε χαρακτηρίζονται από βία, μισαλλοδοξία και διχασμό, ανέφερε ότι ο κόσμος έχει μνήμη, κρίση και με αφορμή τα όσα έγιναν στη Βουλή την Τετάρτη μπορεί να καταλήξει σε συμπεράσματα κατά πόσο είναι, όπως ισχυρίζονται, αυθεντικοί εκφραστές της πίστης και του πατριωτισμού. Κυκλοφορούν πολλοί γιαλαντζί πατριώτες. Τελικά, ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση που αποδεικνύεται στην πράξη, και όχι στα εύκολα λόγια. 

Οχι στις ψήφους των Σπαρτιατών 

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από τις “ορφανές” ψήφους των Σπαρτιατών, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός, λέγοντας ότι από την αρχή η ΝΔ βρέθηκε απέναντι από το συγκεκριμένο κόμμα με πράξεις. Και κατέληξε λέγοντας ότι “το μόρφωμα αυτό αποκλείεται από τις Ευρωεκλογές”.

Πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που συγκέντρωναν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση συνολικά ενίσχυσης της ακροδεξιάς, για λόγους όμως που δεν έχουν αναφορά στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος που ανεβαίνει στην Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό. Στη χώρα μας περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, φυλάξαμε τα σύνορά μας, φτιάξαμε τον φράχτη στον Εβρο. 

Μιλώντας για τα ζητήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης τόνισε ότι γίνονται με τους όρους της Ελλάδας, όχι της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο καλά εξοπλισμένη με πολύ πιο καλές συμμαχίες και με αναβαθμισμένο το διεθνές της κύρος. 
Και προφανώς επιδιώκουμε κάποιες σχέσεις με τους γείτονές μας χωρίς όμως να εκχωρήσουμε κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. 

Απευθυνόμενους στους πολίτες που σκέφτονται να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές κάποιο από τα δεξιά της ΝΔ κόμμα γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι από κάποιες επιλογές του κόμματος τους κάλεσε να δουν τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο της χώρας και να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία μιας εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίας. 

Οι ευρωεκλογές 

Μιλώντας για τη βαρύτητα που έχουν οι ευρωεκλογές ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι κόμματα θέλουν να τις ανάγουν  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. “Εμείς θα το σηκώσουμε το γάντι” θα πούμε ότι το πολιτικό μήνυμα πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια. 

Θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή την υλοποίηση του έργου μας. Δεν έχουμε σταματήσει να μιλάμε για τη σημασία της Ευρώπης. Το σύνθημά μας είναι σταθερά κοντά στην Ευρώπη. Τα άλλα κόμματα δεν έχουν σχεδόν τίποτα για την Ευρώπη εμείς έχουμε να πούμε πάρα πολλά γιατί πράγματι αυτό θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των ευρωεκλογών. Πόσους βουλευτές θα έχουμε. 

Υποψήφιοι  

Ανέφερε πως στο ψηφοδέλτιο είναι ελάχιστοι οι σελέμπριτι. Και αυτοί που είναι, έχουν μια πορεία καταξιωμένη, και θεωρώ ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μόνο η ΝΔ μπορούσε να κάνει τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. 

Να δουν οι πολίτες προσεκτικά το ψηφοδέλτιο να δουν τα βιογραφικά και να κάνουν την επιλογή τους με κριτήριο το ποιος ή ποια μπορεί να τους εκπροσωπήσει την επόμενη ημέρα.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος του στις ευρωεκλογές είναι να εκλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωβουλευτές από τη ΝΔ “γιατί η αριθμητική την επόμενη μέρα έχει σημασία καθώς πρέπει να διαμορφωθεί στο ευρωκοινοβούλιο μια πλατιά συμμαχία του μέτρου και της λογικής για να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη: ανταγωνιστικότητα, άμυνα, αγροτικά ζητήματα”. 

Οχι σε πρόωρες εκλογές 

Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο καλό, δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, απλά η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη, δεν θα προκηρυχθούν εκλογές. 

Τέλος με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας 

Μιλώντας για τα ζητήματα της οπαδικής βίας ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα και “έχουμε αποδείξει ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε. Διεξήχθη μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια, πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι. Αποδείξαμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση, πήραμε δύσκολες αποφάσεις όπως το κλείσιμο των γηπέδων, το αυτοματοποιημένο εισιτήριο. Για πρώτη φορά έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα παρακλάδια του.”  Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες. 

Γροθιά στο στομάχι η δολοφονία της Κυριακής 

Για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ένιωσε μεγάλη στενοχώρια και μεγάλο θυμό. Ηταν μια γροθιά στο στομάχι. Όλα έγιναν λάθος. Ηταν μια τραγωδία αυτό που έγινε. Όμως από την άλλη ήταν και ένα περιστατικό μεγάλης αφύπνισης για όλους για το κράτος πώς μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα αλλά και για τις γυναίκες να αισθάνονται άνετα να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά.  Κοίταξα τα στοιχεία του Απριλίου: μόνο τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουμε 1.245 συλλήψεις και καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας και 252 panic button τα οποία εγκαταστάθηκαν στα τηλέφωνα γυναικών που βρίσκονται σε δυνάμει κακοποιητικά περιβάλλοντα. Στη μνήμη της Κυριακής έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Να φτιάξουμε περισσότερα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας. Να αισθάνονται οι γυναίκες, που το αισθάνονται για να υπάρχουν τόσες καταγγελίες, ότι όταν απευθύνονται στο κράτος να υπάρχει μια δομή που θα τις προστατεύει και δεν θα αδιαφορεί. Κάθε τραγωδία πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο. 

Πηγή: skai.gr

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.