in

Ακριβότερα τα μικροδέματα από το εξωτερικό – Καταργείται η απαλλαγή από ΦΠΑ

μικροδέματα από το εξωτερικό

Την κατάργηση της απαλλαγής ΦΠΑ για μικροδέματα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο που κατέθεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (01.07.2021) στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο επιχειρείται ένας εξορθολογισμός σε ό,τι αφορά το φορολογικό εμπόριο, σε υλοποίηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Από την 1η Ιουλίου απλοποιείται το περίπλοκο φορολογικό καθεστώς που ισχύει στον ΦΠΑ σε πωλήσεις υπηρεσιών και προϊόντων, ύστερα από εναρμόνιση με σχετική οδηγία της Ε.Ε. Για παράδειγμα μέχρι σήμερα, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις «ψηφιακών αγαθών», το ηλεκτρονικό κατάστημα θα έπρεπε να εφαρμόσει τον αντίστοιχο συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα του καταναλωτή (αγοραστής), εφόσον ήταν φυσικό πρόσωπο.

Εκτακτο: Συνελήφθη ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής

Με την αλλαγή αυτή, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ της χώρας όπου έχει έδρα το ηλεκτρονικό κατάστημα για συνολικές πωλήσεις έως 10.000 ευρώ, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ένταξης των εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου σε υπηρεσία μίας στάσης για τη φορολογική εκκαθάριση μεταξύ χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το υπουργείο Οικονομικών το πρώτο Μέρος του εν λόγω σχεδίου νόμου αφορά την ενσωμάτωση των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με ισχύ από σήμερα 1.7.2021.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ενσωματώνονται στο εσωτερικό μας δίκαιο οι διατάξεις των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455 και 2019/1995 του Συμβουλίου, οι οποίες ορίζουν νέο θεσμικό περιβάλλον για τον ΦΠΑ σε σχέση με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, τόσο για τις αποστολές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, με σαφή πλεονεκτήματα για τα δημόσια έσοδα και την επιχειρηματική κοινότητα.

Αναλυτικότερα:

 1. Καθιερώνεται νέο, για όλη την Ε.Ε., κατώφλι 10.000 ευρώ, κάτω από το οποίο:
 • οι τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες, καθώς και οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες (TBE), και
 • οι πωλήσεις από απόσταση εντός της Ε.Ε.,

θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κράτος-μέλος εγκατάστασης του προμηθευτή.

 1. Θεσπίζεται νέο ειδικό καθεστώς, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών προς τελικούς καταναλωτές να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., στο οποίο αποδίδουν και τον φόρο με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη μέλη κατανάλωσης για:
 • όλες τις «διασυνοριακές» υπηρεσίες,
 • τις εντός Ε.Ε. πωλήσεις αγαθών από απόσταση, και
 • ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών.

40 χρόνια μετά,στην “καρδιά της Ελλάδας” γιορτάζουμε -τιμούμε αλλά και μαχόμαστε για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο αλληλέγγυα

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.

 1. Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν online ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.
 2. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από χθες 1.7.2021 επιβάλλεται ΦΠΑ στα μικροδέματα που εισάγονται από τρίτες χώρες, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Ως εκ τούτου, καταργείται η απαλλαγή ΦΠΑ για μικροδέματα αξίας μέχρι 22 ευρώ που ίσχυε μέχρι και 30.6.2021.
 3. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και οι επιχειρήσεις με ηλεκτρονικές πλατφόρμες επιτρέπεται να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., στο οποίο αποδίδουν τον ΦΠΑ που αφορά στα άλλα κράτη-μέλη για πωλήσεις αγαθών τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες αξίας μέχρι 150 ευρώ, και για προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ή φόρο κατανάλωσης. Επισημαίνεται ότι ο αναλογών ΦΠΑ προσδιορίζεται με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη-μέλη κατανάλωσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.
 4. Παρέχονται ειδικές ρυθμίσεις καταβολής του ΦΠΑ εισαγωγής ηλεκτρονικού εμπορίου για όσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS), σύμφωνα με τις οποίες ο ΦΠΑ καταβάλλεται την 16η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της εισαγωγής, χωρίς άδεια και σύσταση εγγύησης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της πλατφόρμας Icisnet της ΑΑΔΕ.

Ηρακλής Ψαχνών: Τέλος εποχής για την ομάδα και επίσημα – Απών ο Ψαθάς από την συνεδρίαση – Γκόγκου: ” Να βάλει ο κ. Ψαθάς τους εργολάβους που συναντιέται στο γραφείο του να βοηθήσουν την ομάδα”

Θλίψη στη Χαλκίδα: Έφυγε από την ζωή ο 60χρονος Δημήτρης Βλάχος

Βόρεια Εύβοια: Στα χέρια της Γ ΟΠΚΕ 35χρονος διακινητής ναρκωτικών

Χαλκίδα: Ανατροπή οχήματος λίγο πριν την Λάμψακο – Σώοι οι επιβάτες [ΦΩΤΟ]

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στη Χαλκίδα: Σφοδρή η σύγκρουση ΙΧ με μηχανή – 25 λεπτά έκανε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να φτάσει στο σημείο[ΦΩΤΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

Χωρίς δικαιολογητικά η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων μέχρι τον Σεπτέμβριο

Κατάρρευση κτιρίου στην Ουάσινγκτον: Πολλοί τραυματίες – Εργάτης παγιδεύτηκε