«Εκρηκτικό μείγμα» κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων: Ανησυχία λίγο πριν από την επιστροφή στα σχολεία – Τι οδηγίες δίνει ο ΕΟΔΥ

σχολειο

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA

Τρεις ημέρες ακόμη για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έντονη είναι η ανησυχία γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, της γρίπης και των ιώσεων του αναπνευστικού.

Πολλοί γονείς σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους αφού πρώτα κάνουν self test και φορώντας μάσκα, ενώ ορισμένοι που τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, συνάχι και βήχα θα παραμείνουν στο σπίτι. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει και στον ΕΟΔΥ καθώς ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 44%, ενώ έχουν αυξηθεί και οι διασωληνωμένοι ασθενείς που ανέρχονται σε 70.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την επιστροφή στα σχολεία

Οδηγίες για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στο Σχολικό Περιβάλλον, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Πέμπτης (4/1), ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών

-Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

-Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

-Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

-Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).