Τα fund και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων σήμερα έχουν στα χέρια τους τα περισσότερα δάνεια των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους.
Πολλοί εξ αυτών, αδυνατώντας να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προσφεύγουν σε δικηγόρους, ώστε ο χειρισμός της υπόθεσής τους εν τέλει να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια και επαγγελματισμό.
Άρθρο του Δικηγόρου Ιωάννη Καλαβρή
Οι δικηγόροι, λοιπόν, κατά κύριο λόγο, αλλά και κάποιοι μεμονωμένοι δανειολήπτες, όταν επιχειρούν να ρυθμίσουν οφειλές προς αυτές τις εταιρείες, τις περισσότερες φορές φτάνουν σε αδιέξοδα ή σε κάθε περίπτωση βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία και μια απαράδεκτη συμπεριφορά .
Ήδη η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων επίσημα με ανακοίνωσή της ήδη από τον Απρίλιο του 2023 έχει καταδικάσει το φαινόμενο των αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών από Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds)σε βάρος τόσο οφειλετών-ευάλωτων οικονομικά πολιτών όσο και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, το οποίο έχει καταστεί καθημερινή πραγματικότητα !
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ενώ επικρατεί η ίδια κατάσταση η Κυβέρνηση κωφεύει !
Η πραγματικότητα, ακόμη σήμερα, είναι ότι η επικοινωνία των οφειλετών και των πληρεξούσιων δικηγόρων τους με τις Εταιρείες αυτές είναι εξαιρετικά δυσχερής, με μοναδική δυνατότητα την κλήση σε τηλεφωνικό κέντρο (με συνομιλητές συχνά υπαλλήλους μη καταρτισμένους και μη εξουσιοδοτημένους για συνεννόηση επί της ουσίας) και την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με άδηλο χρονικό ορίζοντα διεκπεραίωσης. Για να επικοινωνήσει ένας δικηγόρος με κάποιον εκπρόσωπο των εταιρειών αυτών πρέπει να διαβιβάσει την εξουσιοδότησή του για να ελεγχθεί και να νομιμοποιηθεί για την εταιρεία. Η νομιμοποίηση, όμως, αυτή των δικηγόρων καθυστερεί αδικαιολόγητα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τους 4 με 5 μήνες, καθόσον επανελέγχονται από τη νομική υπηρεσία οι σχετικές εξουσιοδοτήσεις, παρόλο έχουν συνταχθεί, κατά τα προδιατυπωμένα υποδείγματα που οι ίδιες οι Εταιρείες απαιτούν. Όταν κανείς μετά από πληθώρα email , εγγράφων και στοιχείων καταφέρει να λάβει μια πρόταση από τις εταιρείες πάλι πέφτει σε τοίχο, καθώς τα προτεινόμενα σχέδια ρύθμισης οφειλών είναι προαποφασισμένα και τυποποιημένα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών και έτσι καθίστανται ανεφάρμοστα .
Την ίδια στιγμή, όπως έχει καταγγείλει η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στη χορήγηση βεβαιώσεων εξόφλησης, σε αιτήματα συμπλήρωσης/ διόρθωσης στοιχείων εκ μέρους των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020, στην οποία παρατηρείται ότι συμμετέχουν μόνο για μικρού ύψους απαιτήσεις καθιστώντας την στην ουσία μη λειτουργική και αποδοτική για τους οφειλέτες, στο άνοιγμα λογαριασμών εξυπηρέτησης των δόσεων είτε δικαστικών ρυθμίσεων είτε του εξωδικαστικού μηχανισμού, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των οφειλετών και των Δικηγόρων τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εκπέσουν οι οφειλέτες από τις ρυθμίσεις αυτές. Μάλιστα, σε οφειλέτες που ήδη τηρούν τη ρύθμιση του ν. 3869/2010 αποστέλλονται αόριστα και γενικόλογα εξώδικα έκπτωσης, με αφορμή την αιφνίδια αλλαγή λογαριασμού εξυπηρέτησης της δικαστικής ρύθμισης, ζητώντας ποσά που ήδη έχουν καταβληθεί.
Αποτέλεσμα των αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών αυτών πρακτικών και συμπεριφορών είναι οφειλέτες και δικηγόροι να ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα, οι Δικηγόροι να αδυνατούν να ασκήσουν τα εκ του νόμου καθήκοντά τους και οι πολίτες τα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η περιουσία τους και ιδίως η πρώτη κατοικία τους.
Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή οδηγία 2021/2167, που θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο έως το τέλος του έτους, έχει καθιερώσει αρκετά αυστηρούς κανόνες εποπτείας, στους οποίους θα πρέπει να προσαρμοσθεί και η ελληνική νομοθεσία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διεύρυνση του ρόλου και των εξουσιών της ΤτΕ. Ενόψει επομένως της επικείμενης νομοθέτησης για την προσαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι θεωρώ μια μεγάλη ευκαιρία , πέραν των όσων προβλέπει η οδηγία, να τεθούν αυστηροί όροι για τη λειτουργία όλων αυτών των εταιρειών προς όφελος του δανειολήπτη, αλλά εν τέλει και κάθε πολίτη . Είναι ανεπίτρεπτο να επίκειται πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και ο δανειολήπτης να μην μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιον αρμόδιο χειριστή της υποθέσεώς του, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα για μια ουσιαστική ρύθμιση της οφειλής του.
Είναι ανεπίτρεπτο να μην μπορεί ένας εξουσιοδοτημένος δικηγόρος να διαπραγματευτεί, γιατί κανένας δεν έχει εξετάσει την εξουσιοδότησή του επί μήνες, ενώ είναι απαράδεκτο να υποβάλλεται ένα αίτημα προς τις εταιρείες αυτές και κανένας ποτέ να μη δίνει ούτε μια απάντηση. Θα πρέπει προφανώς οι εταιρείες αυτές επιτέλους να λειτουργήσουν υπό ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου με συγκεκριμένους κανόνες αλλά και ποινές όταν χρειάζεται, καθώς μόνο έτσι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών και θα δοθεί μια προοπτική για βιώσιμη αποπληρωμή παλαιών οφειλών. Δεν είναι δυνατό κάποιοι να αποκομίζουν κέρδη από τη διαχείριση δανείων, αλλά εν τέλει να μην έχουν ούτε το προσωπικό ούτε τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτά τα δάνεια και αυτό να αποβαίνει εις βάρος των δανειοληπτών.
Πεδίο δόξης λαμπρό, επομένως, για την κυβέρνηση που οφείλει πλέον με πράξεις και όχι με ευχολόγια να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα το ιδιωτικό χρέος και όχι να αφήνει , όπως πράττει μέχρι σήμερα, τους δανειολήπτες στο έλεος του Θεού.
Έλα στo viber του eviathema.gr για ειδήσεις από την Εύβοια με ένα κλικ