Βασίλης Σιμιτζής: “Tεράστια αναγκαιότητα η ύπαρξη Στρατηγικής για την Τοπική Ανάπτυξη.”

New Project 35

Σε ανάρτηση του ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Σιμιτζής, κάνει αναφορά για το θέμα της μείωσης του πληθυσμού στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων σύμφωνα με την απογραφή του 2021 της ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με αυτή του 2011.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ο πληθυσμός στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων είναι 15.435, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός ήταν 18.800. Στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην Εύβοια σχετικά με όλους τους υπόλοιπους Δήμους πλην του Δήμου Χαλκιδέων όπου εκεί σημειώνεται αύξηση.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχα επισημάνει και τονίσει την ανησυχητική μείωση του πληθυσμού που παρατηρείτε είτε στον μαθητικό πληθυσμό, είτε συνολικότερα στον τοπικό πληθυσμό του Δήμου, όπως επίσης στις αιτίες του εν λόγω προβλήματος, όπως και στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος (από την πλευρά του Δήμου) π.χ μέσω μιας Στρατηγικής για την στήριξη της τοπικής Ανάπτυξης.

Παραθέτω λόγια (επί του θέματος) της τότε τοποθέτησής στο Δημοτικό Συμβούλιο (μιας τοποθέτησης με αφορμή την μείωση του μαθητικού πληθυσμού):

Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού σίγουρα είναι ένα αποτέλεσμα της μείωσης του τοπικού πληθυσμού.

Ο πληθυσμός για τον Δήμο μας διαρκώς μειώνεται σημαντικά με στοιχεία πάρα πολύ ανησυχητικά.
Κύριες αιτίες της μείωση του τοπικού πληθυσμού, η υπογεννητικότητα και η αστικοποίηση.
Για αυτό και κρίνεται τεράστια η αναγκαιότητα στο να υπάρχει μια Στρατηγική για την Τοπική Ανάπτυξη που θα βασίζεται στην μελέτη των αναγκών και των δυνατοτήτων σε τομείς Ανάπτυξης για κάθε περιοχή.

Όπως στο κομμάτι της προσέλκυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, των Δημοσίων Επενδύσεων, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της αξιοποίησης χρηματοδοτήσεων που αφορούν προγράμματα απασχόλησης, την δημιουργία υποδομών με σκοπό την εξυπηρέτηση του πρωτογενή, του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να καταστεί εφικτή η επιστροφή κατοίκων σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας αλλά και η προσέλκυση νέων κατοίκων σε Δημοτικά Διαμερίσματα.