Ευτυχώς υπάρχει και ο Ζεμπίλης για τα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Εύβοια

Θανάσης Ζεμπίλης Γεωργαντάς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά συνάντησε χθες το απόγευμα ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης.

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στη Βόρεια Εύβοια, την ενίσχυση της πτηνοτροφίας, το διορισμό κτηνιάτρου στη Νότια Εύβοια, τη δημιουργία σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια, καθώς και γενικά θέματα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.

Αρχικώς, ο Θανάσης Ζεμπίλης έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το θέμα της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (De Minimis) για τους συκοπαραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021.

Ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε να πιστωθούν το συντομότερο στους δικαιούχους τα υπεσχημένα ποσά των αποζημιώσεων, (250 ευρώ και 125 ευρώ για τους μη κατ´επάγγελμα αγρότες), καθώς και να λάβουν στο ακέραιο τις ενισχύσεις οι παραγωγοί, χωρίς δηλαδή συμψηφισμούς από άλλες ενισχύσεις.

Ο κ. Ζεμπίλης απέσπασε δέσμευση από τον Υπουργό ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει εντός του Νοεμβρίου. Επίσης, ο βουλευτής Ευβοίας ζήτησε να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ εντός του έτους οι αποζημιώσεις για τις φετινές ζημιές.

Στη συνέχεια, ζήτησε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την προκαταβολή των 25 ευρώ ανά ελαιόδεντρο στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών εντός του Νοεμβρίου. Ακολούθως, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να γίνει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους αποζημιώσεων και όσοι καλλιεργητές δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Περαιτέρω, ο κ. βουλευτής ζήτησε να επισπευστούν οι αποζημιώσεις για έμμεσες ζημίες στο Συνεταιρισμό Ταξιάρχη, συσκευαστήρια και ελαιοτριβεία της περιοχής.

Ακόμη, ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε στον κ. Γεωργαντά ότι επίκειται η ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης ζωοτροφών από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στους πληγέντες κτηνοτρόφους της Βόρειας Εύβοιας, και ζήτησε παράλληλα την παράλληλη ενίσχυση και της πολιτείας, καθώς η ραγδαία αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών με την ταυτόχρονη απαγόρευση βόσκησης σε αναδασωτέες περιοχές έχει φέρει τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής στα όρια του.

Έπειτα, ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και διορισμού κτηνιάτρου στην Κάρυστο, σε μία περιοχή που διαθέτει δύο σύγχρονα και μεγάλα σφαγεία και περισσότερα από 230.000 γιδοπρόβατα.

«Από τη μία μεριά, ορθά δρομολογούμε την ίδρυση σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια, αλλά από την άλλη πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Νότια Εύβοια διαθέτει δύο σφαγεία και η έλλειψη κτηνιάτρου δημιουργεί εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία τους. Πρέπει, λοιπόν, να εξετάσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα, να στελεχώσουμε την υπηρεσία με κτηνιάτρους και να εξασφαλίσουμε ότι τα σφαγεία θα λειτουργούν απρόσκοπτα», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Τέλος, συζητήθηκαν τα γενικά θέματα που απασχολούν την κτηνοτροφία και τη γεωργία αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, την επιδότηση στα καύσιμα και ευρύτερα το πλαίσιο στήριξης των κτηνοτροφικών και αγροτικών επιχειρήσεων.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι η Εύβοια έχει αναπτυγμένη πτηνοτροφία, και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό την στήριξη και των μικρών πτηνοτροφικών μονάδων.

«Είναι σημαντικό να στηρίξουμε και τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να συνεχίσουν να τροφοδοτούν με πουλερικά και άλλα είδη κρέατος την υπόλοιπη Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα πλούτο και θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα του Βουλευτή Ευβοίας, ενώ και οι δύο συμφώνησαν να κρατήσουν συχνή επαφή για τα προβλήματα που κατά διαστήματα ανακύπτουν.