Είδηση για: #, #, #

Σεισμοί στην Εύβοια: Ειδική παρακολούθηση από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ

30 Δεκεμβρίου 2022, 12:37 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Ψαχνά Σεισμός

Αμέσως μετά τη εκδήλωση του σεισμού της 28ης Δεκεμβρίου 2022 πλησίον των Ψαχνών Ευβοίας, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με επικεφαλής τον Διευθυντή του και Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Νικόλαο Βούλγαρη παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.

Μέχρι τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) της 29ης Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί και αναλυθεί από το ερευνητικό προσωπικό του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. μετασεισμοί με μεγέθη από 0.8 έως 3.7.

Στον χορό των ρίχτερ η Εύβοια: Πάνω από 70 σεισμοί έχουν καταγραφεί έως τώρα – Τι λέει ο Γεράσιμος Χουλιάρας για την εξέλιξη του φαινομένου

Μάλιστα το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. έχει δημιουργήσει ειδική σελίδα για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια για την πληροφόρηση των κατοίκων και των αρμόδιων αρχών:

https://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/gmaps3/evia_leaf.php

Η διαδραστική αυτή σελίδα ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο και παρουσιάζει τις σεισμικές ακολουθίες των Νέων Στύρων και των Ψαχνών Ευβοίας, οι οποίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.

asasasa 252863 359942 type13260

Σημειώνεται ότι πέντε (5) σεισμογράφοι είναι εγκατεστημένοι στην Εύβοια. Από αυτούς οι τρεις (Μαρκάτες, Ερέτρια και Κάρυστος) ανήκουν στο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και αποτελούν μέρος του Ενοποιημένου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου (Ε.Ε.Σ.Δ.).

Οι άλλοι δύο (Ροβιές και Κουβέλλες Νέων Στύρων) εγκαταστάθηκαν πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2022) από κλιμάκιο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Καβύρη, σε συνεργασία το Γερμανικό Πανεπιστήμιο του Ρουρ – Μπόχουμ και με τη συμβολή των τοπικών αρχών.

Αυτοί είναι οι μόνοι σεισμογράφοι που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο σήμερα στην Εύβοια και χρησιμοποιούνται από όλους τους σεισμολογικούς φορείς της χώρας για τον εντοπισμό των επικέντρων και τον υπολογισμό του μεγέθους.

Επιπλέον, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. προτίθεται να εγκαταστήσει σύντομα έναν επιπλέον σεισμολογικό σταθμό εντός του συγκροτήματος Ευρίπου του Ε.Κ.Π.Α. στα Ψαχνά Ευβοίας για τη λεπτομερέστερη παρακολούθηση της τρέχουσας σεισμικής ακολουθίας.

Αυτό έπραξε άλλωστε το Εργαστήριο Σεισμολογίας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του, αλλά και της συμβολής του στην προσπάθεια αντισεισμικής θωράκισης της χώρας και σε άλλες πρόσφατες σεισμικές ακολουθίες στην Κεντρική Ελλάδα, όπως στις περιπτώσεις της Πάρνηθας το 2019 και της Θήβας το 2020-2021.

Τα συμπεράσματα από τη μελέτη αυτών των ακολουθιών έχουν ήδη δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά (https://doi.org/10.1016/j.jog.2020.101766  και https://doi.org/10.3390/app12052630).

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.