Νέα Οδός

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ανήσυχοι οι κάτοικοι: «Άκουσα ένα μεγάλο βουητό» – Τι λένε οι σεισμολόγοι

19 Ιανουαρίου 2024, 9:07 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Ανησυχία επικρατεί στην Εύβοια για τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19/1). Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, αλλά οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι για τους μετασεισμούς.

Όπως περιγράφουν κάτοικοι του Αλιβερίου στην κάμερα του Alpha, αρχικά άκουσαν μία έντονη βοή και μετά ένιωσαν την γη να σείεται κάτω από τα πόδια τους. Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ανήσυχοι οι κάτοικοι: «Άκουσα ένα μεγάλο βουητό» – , τι λένε οι σεισμολόγοι

«Καθόμουν στην καρέκλα και πήγα, ήρθα», λέει ένας κάτοικος και ένας άλλος πολίτης λέει: «Κουνηθήκαμε όλοι για 5-10 δευτερόλεπτα. «Καθόμουν στον καναπέ και ακούω ένα μεγάλο βουητό. Και κατάλαβα ότι ήταν σεισμός. Κουνήθηκαν όλα τα ποτήρια στο σύνθετο, είχε αρκετή διάρκεια» λέει μία νεαρή γυναίκα.

Βόρεια Εύβοια: Βίντεο από την στιγμή της αεροδιακομιδής του άνδρα- που τον καταπλάκωσε δέντρο- μεταφέρθηκε στην Αθήνα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, πάντως, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης. Όπως δήλωσε, η συγκεκριμένη περιοχή που συνέβη ο σεισμός δεν έχει μεγάλο ιστορικό με ισχυρότερες δονήσεις. «Ωστόσο, αν πάμε ανατολικότερα στη νότια περιοχή από την Σκύρο, υπάρχουν ισχυρότεροι σεισμοί απ’ αυτό το μέγεθος», τόνισε.

Προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση για το δυναμικό ενός ρήγματος, είπε στη συνέχεια, «θα πρέπει να έχουμε στοιχεία είτε χαρτογράφησης του ρήγματος -πράγμα που δεν έχουμε- στην υποθαλάσσια αυτή περιοχή», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Εύβοιας, ο κ. Καραστάθης τόνισε ότι θα πρέπει να έχουν την προσοχή τους τώρα που βραδιάζει, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. «Τέτοιες δονήσεις είναι συνηθισμένες στον ελληνικό χώρο», υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο:

Καθησυχαστικός ο Ε. Λέκκας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» ανέφερε ο ο Ευθύμιος Λέκκας στον ΣΚΑΙ, όμως υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει και συνέχεια στο φαινόμενο όπως τόνισε.

Στο ΣΚΑΙ μίλησε και ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές, ενώ θα πρέπει οι κάτοικοι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.