Σπύρος Πνευματικός στο ΣΚΑΙ: Η κυβέρνηση έγκαιρα πήρε μέτρα, πρώτη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να μην οδηγηθούμε στην κατάσταση της γειτονικής μας Ιταλίας ή της Ισπανίας

SKAI 240320
Σήμερα - Google Chrome

Ο βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Πνευματικός, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και το ενδεχόμενο θεραπείας.

Σημείωσε πως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων αλλά με έναν ελεγχόμενο ρυθμό, όπως είναι και ο βασικός στόχος των μέτρων που έχουν ληφθεί. «Η κυβέρνηση έγκαιρα πήρε μέτρα, πρώτη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να μην οδηγηθούμε στην κατάσταση της γειτονικής μας Ιταλίας ή της Ισπανίας, με στόχο να ελέγξουμε την επιδημιολογική καμπύλη και να μην δημιουργηθεί ‘έμφραγμα’ στο σύστημα υγείας».

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι ο ιός προσβάλλει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά οι μεγάλες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. «Είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, ζούμε, όπως είπε ο Πρωθυπουργός μας, σε έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε όπως μπορούμε».

Επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, επομένως η αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης είναι η μόνη επιλογή. Παράλληλα, εξήρε το έργο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοΪό και ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στις οδηγίες και τα μέτρα που επιβάλλονται.

Όσο για τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου, επεσήμανε ότι διαφορετικές φωνές πάντα πρέπει να υπάρχουν στο επιστημονικό πεδίο, όμως καλό είναι να κατευθύνονται στους αρμόδιους φορείς για αξιολόγηση και να μην προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.

Ο κ. Πνευματικός φάνηκε αισιόδοξος ότι οι δοκιμές φαρμάκων που γίνονται αυτήν τη στιγμή από ερευνητές θα έχουν σύντομα κάποιο θετικό αποτέλεσμα ενώ τόνισε ότι αξιόπιστο εμβόλιο θα υπάρχει, ίσως, μετά το καλοκαίρι ή και αργότερα. «Σε δεύτερο κύμα, αν υπάρξει, θα είμαστε πολύ πιο καλά προετοιμασμένοι, θα έχουμε φάρμακα στο οπλοστάσιό μας».

«Ο βασικός στόχος πρέπει να παραμένει ο περιορισμός της έξαρσης και αυτό κάνει το δημόσιο σύστημα υγείας μας. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα αυστηρά γιατί δυστυχώς δεν έχουμε άλλον τρόπο» σημείωσε κλείνοντας.

Σχετικό βίντεο: