in

Λογαριασμοί ρεύματος: Το σχέδιο για να πέσουν οι τιμές

Λογαριασμοί ρεύματος: Το σχέδιο για να πέσουν οι τιμές

Έρχεται οριζόντια παρέμβαση από την 1η Ιουνίου από την κυβέρνηση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ρίξει την κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,33 ευρώ- 0,35 ευρώ (χωρίς την επιδότηση) και τα 0,21-0,27 ευρώ (με την επιδότηση) στα περίπου 0,15 -016 ευρώ. Όσο δηλαδή ήταν οι τιμές στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 με το πρώτο εξάμηνο του 2021, πριν από την ενεργειακή κρίση.

Η παρέμβαση όπως αναφέρουν πηγές θα γίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στο σκέλος της χονδρεμπορικής (χρηματιστήριο ενέργειας) όσο και στη λιανική. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα θα ορίσει ανώτατη τιμή πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες που πωλούν στους παρόχους.

Αυτή λέγεται ότι θα είναι 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και θα καλύπτει μέρος του κόστους ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνιτικά εργοστάσια, υδροηλεκτρικοί σταθμοί , αιολικά και φωτοβολταϊκά.  Το επιπλέον κόστος των ηλεκτροπαραγωγών θα αποζημιώνεται από εθνικούς πόρους.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά 

ρεύμα

Το σχέδιο περιλαμβάνει  και συμπληρωματική παρέμβαση. Σύμφωνα  με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, στο τραπέζι και η συνέχιση των απευθείας  επιδοτήσεων αλλά σε ευάλωτες ομάδες  του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτόν θα διατηρηθεί  η ιδιαίτερα χαμηλή  τιμή των  0,15  ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες  καταναλώσεις  κάτω των 300 κιλοβατώρων, όπως αυτή  διαμορφώνεται μετά τις τρέχουσες  κρατικές επιδοτήσεις.

Η παρέμβαση θα ρίξει τις τιμές ρεύματος που πληρώνουν οικιακοί  καταναλωτές, επαγγελματίες  και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι η λειτουργία του μηχανισμού έως το τέλος της χρονιάς. Θα είναι η πρώτη φάση  εφαρμογής του σχεδίου για την οικονομική  ανακούφιση  των νοικοκυριών.

Αν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν να ανεβαίνουν τότε η παρέμβαση της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Με τον τρόπο αυτόν όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά  κυβερνητικές πηγές το όφελος  των μειώσεων των τιμών  θα περάσει  σε όλους  ανεξαιρέτως  τους καταναλωτές  ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο πηγές θέλουν να μπαίνει ένα ανώτατο όριο  κατανάλωσης για τη  επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος. Στα νοικοκυριά αυτό θα είναι αναμφίβολα πάνω από τις ισχύουσες 300 κιλοβατώρες τον μήνα.  Δηλαδή δεν επιχορηγείται όλο το ύψος  της κατανάλωσης  αλλά σίγουρα  μεγαλύτερο σε σχέση με το τρέχον σύστημα.

Διαβάστε Επίσης

Ψαχνά: “Καμπάνα” σε επιβάτη του ΚΤΕΛ που πήγαινε για Βόρεια Εύβοια γιατί δεν φορούσε μάσκα

Χαλκίδα: Τροχαίο ατύχημα στην Χαϊνά – Μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με ΙΧ [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Τροχαίο στα Ψαχνά: Εκτροπή οχήματος στον δρόμο προς Βόρεια Εύβοια [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα: Τροχαίο στα φανάρια Λιανής Άμμου – Φορτηγό καρφώθηκε πίσω από αστικό λεωφορείο [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα: Τροχαίο στην Έξω Παναγίτσα – Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με μηχανή [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by Eviathema.gr

Η ηλεκτρονική εφημερίδα https://www.eviathema.gr δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τον Δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαρσάκη. Δημοσιεύονται καθημερινά αποκλειστικά Ρεπορτάζ και ειδήσεις από όλες τις περιοχές της Εύβοιας Αστυνομικά, Κοινωνικά, Αθλητικά, Πολιτικά, Συντεύξεις κα. Η eviathema.gr είναι εγγεγραμένο μέλος του emedia ενώ Ρεπορτάζ της έχουν παρουσιαστεί από ιστοσελίδες ενημέρωσης όπως το Protothema.gr, το newsit.gr, το in.gr, το zougla.gr, το iefimerida.gr καθώς και δελτία ειδήσεων και εκπομπές των Ant1, Mega, Star, Skai.

Τρόμος στον Πύργο με άτομο που κυκλοφορεί τη νύχτα με πριόνι και ρόπαλο

Γιορτάζει ο Πρωτοσύγκελλος της ΙΜ Χαλκίδος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου