Άγγελος Συρίγος: «Είναι απίθανο οι Τούρκοι να πάρουν τα F-35»

f35

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA

Για το ενδεχόμενο τα F-35 να δοθούν και στην Τουρκία, μίλησε ο Άγγελος Συρίγος, πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Συρίγος «νομίζω ότι η Ουάσιγκτον θέτει κάποιο εξαιρετικά σκληρό δίλημμα στην Τουρκία. Δηλαδή, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ταραχή που έχει προκαλέσει στην Τουρκία το θέμα της αγοράς F-35 από την Ελλάδα, τη στιγμή που η Τουρκία είναι εκτός προγράμματος και έρχεται η Νούλαντ-μια πολύ σκληρή και απόλυτη διπλωμάτης-η οποία τους λέει: Θέλετε να πάρετε τα F-35; Θα ξεχάσετε τα S-400. Αυτό όμως, δεν είναι απλό. Δεν είναι μόνο ξεχνάω τα S-400», ανέφερε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Καταρχάς, αυτό που τους λέει η Νούλαντ είναι σωστό. Δεν μπορούν να συνυπάρχουν F-35 που είναι στρατηγικό όπλο για την Αμερική με τους S-400, διότι υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής των κωδικών που πετάνε τα αεροσκάφη. Άρα, αυτό δεν μπορεί να το διακινδυνεύσει η Αμερική, είναι δεδομένο. Από κει και πέρα, αν γίνει αυτό που λέει η Νούλαντ, σημαίνει σε πρώτη φάση επιφανειακά ότι η Τουρκία θα χάσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που στοίχισε η αγορά των S-400 και δεν μπορεί να αντικαταστήσει άλλη χώρα αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι θα τα σπάσει με τη Ρωσία, από την οποία Ρωσία εξαρτάται αυτή τη στιγμή από πλευράς φυσικού αερίου σε ποσοστό 70% και από πλευράς ηλεκτρικής ενέργειας φτιάχνει αυτή τη στιγμή νέο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από πυρηνικά καύσιμα. Θα πρέπει λοιπόν, να κοπεί και αυτό (…). Στην πραγματικότητα τους έστησε ένα πολύ σκληρό ερώτημα, το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί από την Τουρκία με ένα ναι ή με ένα όχι διότι σημαίνει ότι διακόπτει η Τουρκία τις καλές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία. Το θεωρώ στα όρια του απίθανου», τόνισε.

«Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να ξεχάσει τη Ρωσία»

Ερωτηθείς εν συνεχεία, αν πρόκειται για μια μπλόφα των Αμερικανών για να δουν μέχρι πού θα το πάνε οι Τούρκοι στο κομμάτι των σχέσεων με τη Ρωσία, ο κ. Συρίγος υπογραμμίζει «όχι, δεν είναι μπλόφα, υπό την έννοια ότι η Αμερική εδώ και χρόνια τους έχει πει αυτό το πράγμα. Τους είπε ότι τα F-35 τα χάσατε διότι εσείς επιλέξατε το 2018-2019 να πάρετε τα S-400. Δεν μπορείτε να έχετε και τα S-400 (…). Δεν είναι μόνο η καλή σχέση, είναι η εξάρτηση, η πολύ μεγάλη εξάρτηση που έχει η Τουρκία από τη Ρωσία, οικονομικά ενεργειακά, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε.

«Είναι απίθανο οι Τούρκοι να πάρουν τα F-35»

Τέλος, αναφορικά με το αν θεωρεί απίθανο να πάρει η Τουρκία τα F-35 με δεδομένη τη σχέση που έχει ο πρόεδρος Ερντογάν με τον πρόεδρο Πούτιν, ο κ. Συρίγος αναφέρει το εξής «ναι, το θεωρώ απίθανο. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος όφελος δεν είναι κάτι απλό. Αυτό που τους ζητά η Νούλαντ είναι κάτι πολύ βαρύ. Δεν περιορίζονται μόνο στους S-400 και θα χάσουν δυόμιση δισεκατομμύρια δολάρια. Προχωράει και ευρύτερα όλο αυτό: θα χάσουν τη Ρωσία, θα χάσουν τους αγωγούς τους. Ουσιαστικά αυτό που τους βάζει είναι ένα συγκεκριμένο δίλημμα: ή με εμάς ή με τους άλλους. Ή με τους Ρώσους ή με τους Αμερικάνους».