Καταπέλτης ο πρώτος μάρτυρας για το οικονομικό σκάνδαλο του Θωμά στην κατάθεση του στο κακουργιοδικείο

Συνεχίζεται στις 20-21 Δεκεβρίου η πολύκροτη δίκη για τα χρήματα που εξαφανίστηκαν από το δήμο και τα νομικά του πρόσωπα

Δημητρης Θωμας2 1

Για τα σημεία και τέρατα της εποχής Δημήτρη Θωμά επί δημαρχίας του μίλησε ο πρώτος μάρτυρας της υπόθεσης στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην δίκη που έχει ξεκινήσει στο κακουργιοδικείο Χαλκίδας μετά από  χρόνια αναβολών και καθυστερήσεων.

Το δικαστήριο για το τεράστιο οικονομικό έλλειμμα του δήμου Κύμης Αλιβερίου που προκλήθηκε από πληρωμές έργων που δεν εκτελέστηκαν αλλά πληρώθηκαν  με ψευδείς βεβαιώσεις ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου και συνεχίστηκε στις 28 Νοεμβρίου καθώς απέτυχε η προσπάθεια του πρώην δημάρχου από την μια μεριά να αποκλείσει τους δικηγόρους της υποστήριξης κατηγορίας του δήμου ενώ από τη άλλη απέτυχε να αποφύγει τη δίκη μετατρέποντας τα κακουργήματα σε πλημμελήματα ώστε να παραγραφούν κατόπιν παρέλευσης οκταετίας (τα κακουργήματα παραγράφονται στην εικοσαετία)

με απλωμένα λεφτά στο δημαρχείο και ανοιχτά φώτα τα βράδια

Έτσι ξεκίνησε να καταθέτει ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας που είναι ο σημερινός δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς ο οποίος διευκρίνισε πως όταν πήγε στον δήμο Κύμης Αλιβερίου το 2014 είδε ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες και είχε δημιουργηθεί ένα άσχημο κλίμα από τον τρόπο που ο πρώην δήμαρχος αντιμετώπιζε την αντιπολίτευση του δήμου.

Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων αμφισβητούσαν δημόσια έργα που είχε πληρώσει η τότε δημοτική αρχή (Θωμά) και δεν υπήρχαν στα χωριά τους.

Τότε ο Θανάσης Μπουραντάς με την εμπειρία που είχε ως Νομάρχης και για να μην αδικήσει τον πρώην δήμαρχο του είχε προτείνει να συσταθεί μια επιτροπή στην οποία να συμμετέχουν πρόσωπα που θα προτείνει και ο κύριος Θωμάς για να εξεταστεί αν είχαν γίνει αυτά τα έργα.

Ο Δημήτρης Θωμάς δεν είχε ανταποκριθεί σε εκείνη την πρόσκληση ενώ θα έπρεπε να δεχτεί αυτή την πρόταση εφόσον πίστευε ότι άδικα τον κατηγορούσαν.

Φαίνεται όμως πως ούτε έργα υπήρχαν ούτε πρόθεση να συνεργαστεί με το δήμο.

Παράλληλα όπως είπε ο κ Μπουραντάς υπάλληλοι του δήμου αλλά και πολίτες μετέφεραν  ένα νοσηρό κλίμα που υπήρχε στο δήμο όταν ο κ Θωμάς έχασε τις εκλογές..

Από την ημέρα των αποτελεσμάτων μέχρι τους επόμενους δυο μήνες που επρόκειτο να παραδώσει στη νέα δημοτική αρχή του Θανάση Μπουραντά τα φώτα στο δημαρχείο ήταν ανοιχτα μέχρι αργά το βράδυ..

Δήμαρχος (θωμά) και δημοτικοί του σύμβουλοι με συνεργάτες τους  έμεναν τις νύχτες εκεί και έκοβαν τιμολόγια.

Έμπαινε ο καφετζής μέσα και έβλεπε απλωμένα λεφτά σε τραπέζια.

Ο κ Μπουραντάς τόνισε χαρακτηριστικά: «προσπαθούσαν να κόψουν τιμολόγια για να καλύψουν τα ελλείμματα»

Έτσι κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και των προέδρων κοινοτήτων που κατήγγειλαν όλα αυτά ο Θανάσης Μπουραντάς ζήτησε μια  αναφορά του στον εισαγγελέα να γίνει έλεγχος.

Ζητήθηκε η διερεύνηση των οικονομικών

Δεν έκανε μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Από την εισαγγελία εστάλη ο Οικονομικός Επιθεωρητής που έκανε έρευνα μηνών κα κατέληξε στο πόρισμα βάσει του οποίου το συμβούλιο Εφετών Ευβοίας παρέπεμψε για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις (απιστία κατά του δημοσίου) τον Δημήτρη Θωμά , αντιδημάρχους του και υπαλλήλους του δήμου μέλη επιτροπών παραλαβής έργων.

Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο κύριος Μπουραντάς είπε ότι από κει και πέρα ξεκίνησε ένας πόλεμος από το Θωμά στο πρόσωπό του με συνεχόμενες μηνύσεις των όποιων ο αριθμός είναι άγνωστος ακόμα και στον ίδιο τον δήμαρχο.

Όλα αυτά επειδή ως όφειλε ζήτησε τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Στόχος μας είναι και παραμένει είπε ο Θ. Μπουραντάς να βρεθούν αυτά τα χρήματα που έχουν φύγει από το δήμο και να επιστραφούν στους δημότες.

Η Κατάθεση καταπέλτης του δημάρχου συνεχίστηκε ακυρώνοντας και τον ισχυρισμό που τέθηκε πριν τη έναρξη της δίκης πως ο κ Θωμάς δεν είχε αρχικό στόχο να αφαιρέσει αυτά τα χρήματα απ΄ το  δήμο αλλά αυτό έγινε τμηματικά κατά τη διάρκεια μεγάλου διαστήματος και δεν «απέβλεπε» στο συνολικό έλλειμμα.

Ο κ Μπουραντάς είπε πως βασικός στόχος της δημοτικής αρχής Θωμά ήταν η άντληση χρημάτων από το δήμο και μάλιστα ήταν μια πρακτική που συνέβαινε πριν γίνει ο δήμος Κύμης Αλιβερίου , από τον δήμο Κύμης καθώς υπάρχει και άλλη κακουργηματικού τύπου δίωξη στο πρόσωπο του κ Θωμά την περίοδο που ήταν δήμαρχος στον Καποδιστριακό δήμο (2007-2011)

Μάλιστα ο Θ. Μπουραντάς έκανε αναφορά και στην ομάδα ποδοσφαίρου του κ Θωμά την οποία την χρηματοδοτούσε ο πρώην δήμαρχος και σταμάτησε την λειτουργία της όταν έχασε τις εκλογές.

Η ωρα της αλήθειας

Όλα αυτά βεβαίως έχουν ακουστεί και είναι γνωστά στην τοπική κοινωνία και σε όλη την Εύβοια αλλά αυτή τη φορά ακούστηκαν και μέσα στην δικαστική αίθουσα κατά την πρώτη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης.

Η σημαντική αυτή δίκη διεκόπη για τις 20 και 21 Δεκεμβρίου όπου θα συνεχιστεί η κατάθεση του δημάρχου Κύμης Αλιβερίου Θανάση Μπουραντα και θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις της υπεράσπισης και της υποστήριξης κατηγορίας.

Σημαντικό επίσης γεγονός θεωρείται πως ο Πρόεδρος Εφετών κ Ηλίας Κοντογιάννης είπε ότι πρέπει  να καταθέσει και ο Οικονομικός Επιθεωρητής Αναστάσιος Τσοπανίδης και ζήτησε από την Εισαγγελέα κ Αλεξία Σταλίδου να ειδοποιηθεί για να προσέλθει στο δικαστήριο.

Τρίτος μάρτυρας είναι ο πρόεδρος κοινότητας Βρύσης κ Μύρκος και ακολουθεί η προϊσταμένη της διεύθυνσης καθαριότητας κ Ολγα Μπόκαρη..

Ακολουθούν άλλοι περίπου ογδόντα μάρτυρες σε μια υπόθεση που φαίνεται ότι θα διαρκέσει μήνες και θα ρίξει σε φως σε μια σκοτεινή περίοδο του δήμου Κύμης Αλιβερίου!