Unesco: Αθήνα και Λονδίνο ξεκινούν συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Γιατί πρότεινε η Βρετανία συνάντηση με την ελληνική πλευρά μέσω της UNESCO;

ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση, για μια πληγή που παραμένει ανοικτή για την Ελλάδα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έγινε από την Unesco.

Σύμφωνα με την Unesco, Ελλάδα και Βρετανία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του οργανισμού να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην Αθήνα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η UNESCO ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την στάση του και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα. Το 2021 η Unesco κάλεσε την Βρετανία να επανεξετάσει την στάση της και να γίνει επικοδομητικός διάλογος με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε θέσει στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Νοέμβριο του 2021 με τον Τζόνσον να παραπέμπει στο Μουσείο και τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιμένει ότι το θέμα είναι πλέον θέμα ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις.

Στις 29 Απριλίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Στίβεν Πάρκινσον απέστειλε αίτημα στην Unesco να διοργανώσει συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη το αποδέχθηκε αμέσως και σύμφωνα πάντα με την UNESCO σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Unesco, την πιθανή επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα ανακοίνωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της σε περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης ή ICPRCP, η οποία άνοιξε την 23η σύνοδό της στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, που προσφέρθηκε στις 29 Απριλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα και θα διευθετηθεί «εν ευθέτω χρόνω».

Δειτε την ανακοίνωση της Unesco.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τα αισιόδοξα ομολογουμένως για την ελληνική πλευρά συμπεράσματα που διέρρευσαν τις τελευταίες ώρες προέρχονται από μεμονωμένες απόπειρες αποκωδικοποίησης μιας πρότασης που ήρθε από τη βρετανική πλευρά σχετικά με μια μελλοντική συνάντηση των υπουργών πολιτισμού των δύο χωρών. Η πρόταση αυτή, που έχει καταγραφεί στην ατζέντα της συνόδου, θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων. Παρόλα αυτά οι επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την αυριανή ολοκλήρωσή της. Θα πρέπει, εξάλλου, να υπενθυμίσουμε πως το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα συζητείται σταθερά στις συνόδους της συγκεκριμένης επιτροπής από το 1984 οπότε ετέθη επιτακτικά από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη χωρίς,ωστόσο, να έχει βρεθεί μέχρι σήμερα λύση.

Στην προηγούμενη σύνοδο της επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, ψηφίστηκε ομόφωνα κείμενο – απόφαση με το οποίο η Βρετανία καλούταν να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία, όπως αναφερόταν με νόημα, «η Ελλάδα διεκδικεί νόμιμα». Στην έκδοση της σημαντικής για την ελληνική πλευρά αυτής απόφασης συνετέλεσε και η δημοσιοποίηση των ακατάλληλων συνθηκών που επικρατούσαν στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου εκτίθεται τα ελληνικά αριστουργήματα.

Ένα σχεδόν μήνα αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επίσημα και επιτακτικά το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του  στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO  όσο και  κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, που ακολούθησε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».

Μπορεί οι προθέσεις που εκφράστηκαν και στις δύο παραπάνω περιστάσεις να ήταν θετικές, η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου ωστόσο, η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι η μόνη που δικαιοδοτείται να λάμβάνει αποφάσεις, δεν άλλαξε τη σκληρή στάση της ούτε την επίμονη θέση της σύμφωνα με την οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποκτηθεί νόμιμα.

Οπότε η πρωτοβουλία της βρετανικής πλευράς για μια μελλοντική συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών, είναι μεν μια θετική κίνηση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και κίνηση τακτικής, σε καμία περίπτωση όμως δεν προεξοφλεί πως θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα όσο το Βρετανικό Μουσείο διατηρεί νομικά το αποκλειστικό δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις.

Διαβάστε Επίσης

Εύβοια: Συνελήφθησαν τρία άτομα μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Εύβοια: Τροχαίο στην Νέα Αρτάκη – Σφοδρή σύγκρουση των οχημάτων [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Ψαχνά: “Λαυράκι” για την Ομάδα Ασφαλείας Διρφύων Μεσσαπίων – Συνελήφθη 45χρονος για σωρεία κλοπών σε περιοχές της Εύβοιας

ΕΚΤΑΚΤΟ – Εύβοια: Εντοπίστηκε ο αγνοούμενος στην Δίρφυ

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις